Çocuklu Hayat

Çocuklu Hayat

14 Haziran 2016 Salı

Küçük Arı - Chris Cleave

Yahu ne zaman yeni kitaba başlasam mutlaka yanına atıştırmalık bişeyler koyuyorum. Bu gidişat hiç iyi değil, bunlar bana kilo ve yağ olarak geri dönebilir :( Sizde de var mıdır kitap okurken bişeyler yemek/içmek? Özellikle son zamanlarda okuma zamanlarım öyle keyif dolu falan değil. Kaçak köçek ne zaman fırsat bulursam okuduğum sayfayı kar sayacak durumdayım. Küçük Arı'yı bitireli bir ay kadar oldu sanırım. Karalama notlarım varıd onları temize çekerken bloğa bir iki bişey yazayım dedim. Balık hafızalı ben yıllar sonra okuduklarımla ilgili  bişey hatırlayamayınca en iyisi bi yerlere not almak oluyor :)

Hafif Spoiler İçerir!
Küçük Arı nijerya kökenli mülteci kampından yanlışla salıverilen bir kız. Kitabın ilk başı oldukça akıcı Küçük Arı ve ablasının tatil için Nijerya sahillerini tercih eden Sarah ve Andrew ile karşılaştıkları ve birlikte kötü adamlarla yaşananlara şahit oluyoruz. Sarah Küçük Arı'nın hayatta kalabilemesi için kötü adamların isteği üzerine parmağını kesiyor. Ablasının hayatının kurtulması ise Andrew'ın parmağını kesmesine bağlıdır. Buna cesaret edemeyen Andrew yüzünden kötü adamlar kıza defalarca tecavüz ederek, kemiklerini kırarak öldürmüşlerdir. Küçük Arı görmese de bütün sesleri duymuş ve ablasının ölümüne tanıklık etmiştir. 

Sonrasında Küçük Arı tek başına yaşam mücadelesine devam ediyor. Yıllar sonra Sarah ve Anrew ile İngiltere'de tekrar karşılaşır. Sarah'nın hayatına bir şekilde girmeyi başarmıştır. Sarah ve Küçük Arı'nın yasal yollardan İngiltere'de kalabilmesi için mücadelesiyle devam eden kitabın sonu da okumak isteyenlere kalsın...

Peki okuyup da başımın göğe erdiği kitaplardan mı oldu? Hayır!
Okumasam kaybedeceğim birşey varmıymış? Hayır!
Okumasam hep aklımda kalacakmıydı? Evet! :))

Kitap bloglarında gezerken ya da özellikle ne zaman "Uçurtma Avcısı"ndan bahsedilse hep "Küçük Arı"nın ismini duyuyordum. Nitekim uluslararası bestsellerde olan kitabın kapağında da bu ifade yer alıyor. Bence tek ortak nokta baş kahramanın küçük bir çocuk olması. Bunun yanında uçurtma avcısında konu bütünlüğü var bi kopukluk hissedilmiyor ve heyecan hep dorukta. Sayfaları ardı ardına çeviriyorsunuz. Ve anlamlı bir sonla bitiyor. Ama Küçük Arı'da ben bunu maalesef göremedim. Kitabın sonuna kadar her an işte burada bişeyler olacak diye diye sonu geldi. Hiç sürükleyici bulamadım, bitirmek için bitirdim diyebilirim. Adını o kadar çok duydum ki okumadığım için kendimde bi eksiklik gördüğüm kitaplardandı. Sonunda ee yani bumuydu dediğim bi kitap olarak rafımda yerini aldı. Son sayfasında yazan bir Nijerya atasözüyle noktayı koyayım. 

"Eğer suratınız hayatın şiddetli darbelerinden dolayı şişmişse, 
gülümseyin ve şişman bir adammışsınız gibi davranın."

18 yorum:

  1. Merhaba evet bazen böyle kitaplar olabiliyor ama olsun okumak okumaktır. Ayrıca Uçurtma Avcısı en beğendiğim kitaplardan biridir gerçi yazarın tüm kitapları öyle etkileyici ve sürükleyici harika bir roman okurken o dönemin olaylarını tüm gerçekliğiyle öğreniyorsunuz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet okundu bitti zaten sadece gelecek zaman için bende bıraktıklarını hatırlamak için burada da belirttim. Kesinlikle benim de en beğendiğim kitap uçurtma avcısı ve yine aynı yazarın bin muhteşem güneş.

      Sil
  2. Kitap kuru kuru gitmiyor gerçekten :)

    YanıtlaSil
  3. Küçük Arı yıllar önce arkadaşımın hediyesiydi sevdiğim bir kitap olmuştu ama dediğiniz gibi bazı noktalar sıkmıştı. Uçurtma Avcısı çok güzel bir kitaptı hızımı alamayıp filminide izlemiştim ama çok kötüydü :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Küçük Arı bir çok kişi tarafından çok beğenilen çok duygusal bulunan bir kitap ama ben duygu bütünlüğünü de hissedemedim. Havada kalan durağan bir konusu var bence. Uçurtma avcısına zaten söyleyecek söz yok.

      Sil
  4. Uzun zaman geçmiş, konusunu neredeyse unutmuştum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senin gibi kitap kurtları bunu çoktaaann okumuştur Filizcim ;) Üstüne bir de konusunu unutmuşsun :)

      Sil
  5. Ben kitap okurken yiyenlerden değilim. Ama uzun zamandır kitap da okuyamıyorum.
    Uçurtma avcısı sonunda beni hüngür hüngür ağlatan bir kitaptı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahh ahh yok mu uçurtma avcısı insanın boğazını düğüm düğüm yapar

      Sil
  6. Off konusu çok ağırmış.Bu tip kitaplar okuyamıyorum ben :((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha ağırlarını okudum bu çok yoğun değildi.

      Sil
  7. geçen seneki ramazan yazını okudum. güzeldi buranın ramazanları. şepit ekmeği :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Baya bi açıklaması yapmıştım sana şepit ekmeğinin ;=)

      Sil
  8. Merhaba.
    Güzel üçlü. Kitap, tatlı bir atıştırmalık ve çay. Bir kahve sever olarak önceliğim kahve olurdu ama çayda iyi gider doğrusu :) Nijerya atasözü de bonusu oldu. Çok sevdim. Teşekkürler :)

    Sevgi ve selam ile.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba hoşgeldiniz...
      Kahveyle de iyi gider kitap yeter ki yiyecek içecek olsun benim için bu aralar bi oburluk var üzerimde hayırlara gelsin...

      Sil
  9. Selamlar , Atıştırmaz olurmuyum sapık gibi yiyorum bazen :):):) Kitabı bende uzun zaman aradan geçenlerde okudum , yazını görünce tekrar hüzünlendim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çoğunun fazlaca etkilendiği bir kitap, beni çok etkilemedi ama..

      Sil

Okuduysanız ve yorum bırakırsanız sevinirim :)