W oturuşuna belki de çoğumuz dikkat etmiyoruz ki bende dikkat etmemiştim. Görkem 3,5 - 4 yaşındayken televizyon başında bişeyler yemeyi alışkanlık haline getirmişti. Bakıcımızın da işine geliyordu. Sofra bezini serip çocuğu yere oturtuyordu kendisi de yanına oturup yemeğini yediriyordu. Tabi o zamanlar bunun sakıncalı bir durum olduğunu bilmediğimiz için de engel olmamıştık. Sonra bir gün Görkem karşımdan yürüyerek gelirken, yürüyüşüne dikkat ettim. Gayet normal yürüyen çocuğumun içe bastığını farkettim. Aslında bu aniden gelişen bişey değildi zamanla içe basmaya başlamıştı. İçe basma durumu maksimum dereceye yükseldiğinde farkedebildim. Çok güvendiğimiz bir ortopedi doktorumuz var, hemen ona götürdüm. W oturuşundan bahsetti. Öncelikle asla bu şekilde oturmayacak diyerek söze girdi. Aşağıdaki şekilleri tarif etti. Çocuklar için en sağlıklı ve doğru oturma biçimi bağdaş kurarak oturma çünkü çocuk gövdesini rahatça hareket ettirirken denge ve koordinasyon sağlayarak, gövdeyi güçlendiriyor dedi. Aynı zamanda dizlere baskı yaptığından dolayı sandalye üzerinde diz çökmesine ve ayaklarını sandalyenin ayaklarına dolamasına da engel olmalısınız diye belirtti.
Tek tek doğru oturma şekillerini gösterdi. Endişelenmememiz gerektiğini, reçeteye yazdığı özel yapım tabanlığı hem evin içinde hem de dışarıda giydiği ayakkabısının içine yerleştirdiğimiz takdirde zaman içerisinde geçeceğini söyledi. Ayağının ölçüsüne göre özel yapım bir tabanlık yaptırdık. Normalde ev içinde ayakkabı giymediği için evin içinde giydirmesi oldukça sorun oldu. Ayak içe basmaya alıştığı için tabanlıkta bunu engellediğinden çocuğun rahatı bozuldu. Yaklaşık 4 yıldır kullanıyorduk. Ayak numarası büyüdükçe yenisini yaptırdık. Bu sene oldukça fazla düzelme oldu. Uzun süren tedaviler çocuk açısından da sıkıcı oluyor. Yenisini yaptırıp, tam düzelme sağlayıncaya kadar devam edeceğiz.
Özel yapım ayak tabanlığı |
Bebeklik döneminde karın üstünde fazla vakit geçirmemiş ve bu sebeple de omuz ve sırt kaslarını yeterince güçlendirmemiş çocukların bu şekilde oturmaya eğilimli olduğunu söyleyen fizyoterapistler, çocuğun bu şekilde oturarak oyun oynarken gövdesini döndüremediği için oyuncaklara uzanamadığından dolayı iyi bir koordinasyon ve denge sağlayamadıklarını belirtiyorlar. Ayrıca W şeklinde oturmanın, içe basmanın yanında, çarpık bacaklara ve düz tabanlığa da sebep olduğunu, çocuk bunu alışkanlık haline getirdiğinde uzun vadede ciddi anatomik sorunların görülebildiğini de ekliyorlar.
çarpık bacak |
Aslında günümüzde her bilgi internette mevcut ama insanın başına gelmeyince dur bakıyım ben bi çocuk hastalıklarını araştırayım çocuğumda da çıkabilir demiyor. Yıllarca çocuk sağlığı ve hastalıkları dersleri gördüm. Ama nedense bunu hiç duymamıştım. Bu sorunu yaşamasaydım muhtemelen de bilmeyecektim.Görkem bunu bizzat yaşayan kişi olduğu için neyse ki ben söylemeden kardeşini sürekli uyarıyor. "Abim öyle oturma şu şekilde otur" diye yönlendiriyor. Aman siz siz olun çocuklarınızın nasıl oturduğuna dikkat edin. Çoğu zaman masada oynamaları için teşvik edin. İçe basma durumu da varsa mutlaka bir doktora götürün.
Sağlıcakla kalın...
Çok faydalı bir paylaşım olmuş. Çocukken bende de böyle bir sorun varmış. Neyse ki ailem doktora götürüp ortopedik özel ayakkabılarla tedavi ettirmiş beni. Bu sayede sağlığıma kavuşup büyümüşüm. Bu yazınızın bir çok kişiye ışık tutacağına eminim. Dilerim çocuğunuz da en kısa zamanda iyileşir. Çok teşekkürler :)
YanıtlaSilSevgi ve selam ile.
Çok teşekkür ederim.İyi ki aileniz zamanında farkedip tedavi ettirmiş.
SilSelamlar...
Geçmiş olsun. Ezgi de bir ara öyle oturuyordu.Eşim bu konuda birseyler okumuş ta Allahtan engelledi. Zor oldu ama alışkanlığı değiştirmek
YanıtlaSilErken farkettiğiniz ve müdahale edebildiğiniz için şanslısınız...
Silw oturan çocuklarda çoğunlukla duyu bütünleme ile ilgili eksiklikler de oluyormuş ayrıca bu bilgicik de benden olsun :)
YanıtlaSilkalemine sağlık ve geçmiş olsun. baya uzun sürmüş tedaviniz,artık biter umarım..
Duyu bütünlemeyi duymamıştım evet olabilir..
SilUzun sürdü gerçekten çok az bi içe basma kaldı zaten o da kısa zamanda geçecek inşallah...
Tebrik ederim, faydalı ve bilgilendirici yazı olmuş. Ne yazık ki bazı pediatri uzmanları bunu küçümseyip birşey olmaz zaman ile düzelir diye geçiştiriyorlar. Ama ortopedi uzmanları bunu senin belirtiğin şekilde açıklayıp geç kalmadan düzeltsinler diye tembih ediyorlar. Geçici olsa bile tedavisi çocukar için tam bir eziyet. Bende çoçuk iken yıllarca tabanlık kullanmak zorunda kaldım ve ne kadar rahatsiz edici bir durum olduğunu hala biliyorum.
YanıtlaSilTeşekkürler 💝
Çok teşekkür ederim faydalı olabildiysem ne mutlu bana. Bilenler çoğunluktaymış ama bilmeyenler için önemli bir konu. Zamanla nasıl geçecek ki hiç bi tedavi yöntemi uygulamadan cahilce yaklaşımlar bence...
SilBen teşekkür ederim ziyaretinize...
Ne kadar doğru bir konuyu ele almışsın birçok alışkanlık çocukluk çağında başlıyor anne baba olarak çocukları gözlemlemekle akıllıca bir davranışta bulunmuşsunuz sizde farkındasınız büyüdükçe düzelen bir durum önemli olan erken tedavi olması .Esen kalın.
YanıtlaSilErken teşhis tüm hastalıklarda olduğu gibi bunda da büyük önem arz ediyor. En önemlisi çocuklarımızı her daim izlemek.
SilSevgiyle kalın...
Defne'de böyle oturuyordu ve bana garip geliyordu ama rahat ettiğini düşünerek çok fazla uyarmıyordum. Dayım bir gün dikkat etmiş ve anında uyardı kızı baleye gitti yıllarda bale hocası söylemiş aynen bahsettiğiniz bilgileri sağolsun bende onun uyarısıyla daha çok başındayken hem bilgilenmiş olduk hem de dikkat ediyoruz.. Bağdaş kurmak çok faydalı ama henüz o aşamaya geçemedik çok biraz zor geliyor sanırım :))) Bilinçlendirici bilgiler için teşekkürler :)
YanıtlaSilBağdaş kurmak şart değil zaten küçük çocuklar için sizinde belirttiğiniz gibi bu zor olabilir.Aman böyle oturmasında mühim olan bu. Rica ederim ziyaretiniz için ben teşekkür ederim. Tekrardan hoşgeldiniz...
SilGeçmiş olsun. Bilinçli bir ebeveyn olmak ne kadar da önemli. Çok şükür ki, çözümü olabilecek bir tedavi mevcutmuş.
YanıtlaSilGözlemlemek ne kadar önemli onu da görmüş olduk böylece. EMeğinize sağlık.
Çok teşekkür ederim. Bir çok blogdan neler neler öğreniyoruz. Günümüzde çoğu anne baba çok bilinçli çoğu konuda...
SilUmarım her açıdan sağlıklı nesiller yetiştirebiliriz...
Sevgiyle kalın...
çok önemli oturuş bozukluğu hemen hemen her yetişkin insanda var buda çocukken sizin gibi bilinçli annelerin insanları bilgilendirmediklerinden olsa gerek bu tarz paylaşımlar arttıkça, okundukça gelecek nesiller daha sağlıklı olacak kanısındayım..
YanıtlaSilKeşke eskilerinden bilinçlenmesi bu kadar kolay olabilseydi. Günümüzde interneti artık kullanmayan nerdeyse yok denecek kadar az. Bilinçlenmek eskiye göre daha kolay tabi.
Silİlginç Bilgin için teşekkürler bilmiyordum.Siteni takipe aldım.Kendi bloğuma da beklerim iyi günler :)
YanıtlaSilRica ederim. İade-i ziyarette bulunuyorum hemen ;)
SilMerhaba blogunuzu yeni keşfettim ve artık takipteyim :)
YanıtlaSilBana da uğrarsanız çok sevinirim...
Hoşgeldiniz.
SilMemnuniyetle gelirim ;)
Çok güzel bir paylaşımdı :) Hiç bilmiyodum böyle birşeye sebebiyet vereceğini.. Çok teşekkür ederim :)
YanıtlaSilBildiklerimizi paylaşarak birbirimize faydalı olacağız elbet. Rica ederim her zaman beklerim ;)
SilBenimde yeğenim var 3 buçuk yaşında o da sürekli böyle oturuyor.Hatta biz de kurbağa gibi oturuyor diye gülüp geçiyorduk.Ama ne kadar yanlış bir hareketmiş.Hemen uyardım ben de teşekkür ederim bu bilgilendirme için :)
YanıtlaSilBir kaç kez oturmaktan bişey olmaz. Ama bunu alışkanlık haline getirip sürekli hale getirirse içe basma gerçekleşiyor. Rica ederim faydalı olabildiysem ne mutlu bana ;)
SilBen de çocukken böyle otururdum. Aslında böyle otururken daha rahat ederdim. Şuan da şükürler olsun bir sorunum yok ama yine de çocuklara dikkat etmek gerekiyor. Annesinin Nazlı'sı kahve için uğradı ;)
YanıtlaSilDemekki çok fazla o şekilde oturmamışsın Nazlı kız :)
Sil