Çocuklu Hayat

Çocuklu Hayat

9 Mayıs 2017 Salı

Öğünmeyi Seven Yurdum İnsanı


anne baba tutumları ile ilgili görsel sonucu
Hafta sonu Görkem'in Bilsem sınavı vardı. Şükürler olsun çıldırmış trafiği aşarak sağ salim okula ulaştık. Üçüncü sınıf oldukları için haliyle hepsi çok heyecanlı oluyor. Yaşla sınavların orantısı zaten ülkemin en önemli tartışma konularından bir tanesi. O konuya girersem hiç çıkamam. Hoş girsem de şifası olmayan bir hastalık gibi eğitim sistemimizin bozukluğu. Yıllardır farklı yöntemler aranıp bir türlü düzeltilemeyen bir konu için ancak çenemi yorarım. 

Neyse konumuza dönecek olursak. Çocuklar sınav saatinden yarım saat önce salona alındı. Bizler dışarıda beklemeye başladık. Sınav süresi 1,5 saat olduğu için bir de yarım saat öncesi var tabi. Etti mi 2 saat. Eee tabi boş vakitte dışarıda kalan veliler ne yapacak? Hemen bir çardak altı bulup oturdum. Zaten planımı yapmıştım kitabımı, kulaklığımı yanımda götürmüştüm. Açtım kitabı başladım okumaya... Tabi çardağın altında 6 veli daha var. Kadının birisi geldi oturdu. Daha bismillah demeden kadın direkt olarak eşim besyoda profesör ben başka bir ilçede yard. doçum falan. Hemen karşısındaki teyze atlıyor söze bizim çocuk yetenek sınavı için de yeterli puanı aldı ama öğretmeni resim sınavını işaretlemiş. İkisinin övündüğü konular birbirinden farksız ayrı telden çalıp, aynı anda sohbet edebilmelerine şaşkınlık içerisinde kulak misafiri oluyorum. Sayelerinde kitabıma da odaklanamıyorum. Yard. doç abla sanki soran varmış gibi diyor ki benim çocuğum özel okula gidiyor. Yok orda şöyle yapıyorlar yok böyle eğitiyorlar. Diğer teyzem aslından hem gariban takılıp hem de hiç çaktırmadan üste çıkmaya çalışıyor. Ne bilelim bizim zamanımızda kayınvalide kayınpeder yanında çocuklarla çok ilgilenemedik. O halde de çocuğum fen lisesini kazandı. Yard. doç abla devam ediyor. Konya yaşanacak bir şehir çünkü rahat büyük şehir havası yok. Diğer teyzem hemen atlıyor. Oğlum 6 yıl İstanbul'da okudu. Beğenmedi orayı geldi Konya'da tusunu yapıyor. Burdan anlıyoruz ki teyzemin oğlu doktor olmuş :)) Muhabbet hala karşılıklı öğünme içerisinde devam ediyor. Sonra başka bir bey lafa giriyor. Bu sınavın sonucunda ne olacak ki? Kimsenin bir fikri yok çocuğunun girdiği sınavla ilgili. Keşke öğrenim düzeyi yüksek ablamız bari aydınlatsaydı. Yok o da çok bişey bilmiyor, ama sallıyor tabi yok okula destek dersler verecekler falan... Ablacım madem kocan profesör bak sen yard. doçsun keşke çocuğun girdiği sınavın sonucunda ne olacağını da bilseydin değil mi? Sonra da ekliyor çocuklar daha bu yaşta sınav heyecanını yaşıyor ne gerek var falan...Öncelikle bilmediğin bir sınava çocuğunu niye getiriyorsun? Araştırmacı kimlik sahibi yüksek öğretim düzeyinde bir insansın değil mi? Bi araştır hem de eğitimcisin...

Neyse öğünmeyi seven yurdum insanı baktım ki bu muhabbeti sürdürüyor. Çıkardım kulaklığımı, açtım klasik müziğimi, baktım keyfime. Hanım teyzelere biraz ayıp oldu tabi. Çocuğumu at yarışı gibi onların çocuklarıyla yarıştıramadığım ve bana hiç bir faydası olmayan bu gereksiz muhabbetin içerisine giremediğim için... Hanım ablalara özürü bir borç biliyor, çocuklarına bundan sonraki yaşamlarında başarılar diliyorum ;) 

38 yorum:

  1. Bilsem sınavlarına oğlumu sokmadım , çünkü kendi girmek istemedi , yaş itibarı ile de uygun bulmadım , zaten çok çok özel bir yeteneği olduğunu da düşünmedim , spor yapacaksa kafa sporu yapsın deyip satrança yazdırdım , kendi isteğiyle , 3 yıl amatör oynadı ne zaman işi profesyönelliğe vardırmaya çalıştı hocamız , bıraktı . Ülkede çocukların hakları yok , velilerin ne istedikleri var daha ziyade ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Halasının oğlu kazandı ve gidiyor, bizimki de ondan heveslendi girmek istedi. Her işte gönüllülük esas değil mi? Hayır anne ben girmek istemiyorum dese asla zorlamam. Sadece ona bilgi vermekle yükümlüyüm sonuçta. Kazansa elbette sevinir. Kaybederse de üzülmem. İnsanın evladının her başarısıyla mutlu oluyor. Okulda yapılan çuvalla zıplama yarışını kazansa bile seviniyorum. Çünkü o da mutlu oluyor. Anne-baba olarak bizler evlatlarımızın mutluluğunu paylaşmalı her daim onları yüreklendirmeliyiz.
      Lakin bahsettiğim teyzelerin durumu biraz farklıydı :)

      Sil
  2. Herkesin cocugu kendine üstün geliyor dimi övünmek cok yersiz.Karga yavrunu ak kuzum diye severmis ya bizlerde o hesabiz.Her cocuk coook zeki yetenekli olacak diye bir kanun yok.Ne olursa olsun sadece BİZİM oldugu icin övünebiliriz :) ama tabi ben yinede onlara katilir bide onlari elestirirdim haha eksik kalmam hic 😀

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazen hiç muhabbete karışmamak gerekiyor. Sıkılıyorum daralıyorum insanların bu saçma sapan konuşmalarının içinde...

      Sil
  3. Ayyy, aynı muhabbeteleri ben de yaşayıp gıcık kapmıştım, onu hatırladım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gıcık kapılmayacak gibi değil ki Handancım :/

      Sil
  4. Her çocuk kendine göre özeldir ve yeteneklidir. Ama ben hiç sevmem çocuklarımı başkalarına övmeyi. Davranışları,tutumları ile kendileri gösterirler. Sevgilerimle.Bloguma bende beklerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bireysel farklılıklar olduğunu maalesef anne-babalar algılayamıyor. İki çocuğum arasında bile algı farkı varken başka çocuklarla kıyaslama çabasına neden gireyim. Cahillik diyorum ben buna...
      İade-i ziyarette bulundum. Zaten takipteymişim ;)

      Sil
  5. Bende kendi çocuğumu överdim sanırım fakat bu şekilde değil o bir şekilde anlardı zaten ,

    YanıtlaSil
  6. Her yerde aynı muhabbetler oluyor. Yok senin çocuğun şöyle benimki böyle. Özellikle kendi yapamadıklarını çocuklarından bekleyip çocuklarına baskı yapanlara kızıyorum.Bende bazen bu yarışa kaptırdığımı düşünüyorum ama çabuk toparlanıyorum:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle doğru kendi yapamadıklarını çocuklarının üzerinde uygulama çabası tamamen...

      Sil
  7. Mecburuz bir yerde, sisteme ayak uydurmaya yada kıyısından köşesinden kaçırmaya çalışıyoruz çocuklarımızı. Her yıl değişen sistemden nasıl kurtarırız ailemizi diye düşünmekten bazen ağrılar giriyor kafamıza.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bozuk sisteme ayak uydurma çabası içerisindeyiz maalesef...

      Sil
  8. ahahahaaa :)))
    Hayır neyi yarıştırıyorlar ki, hey allahım :))
    Ama bu veliler heryerde, her zaman böyleler...
    Bazen Oytunu okuldan almaya gidiyorum, köşe başlarında gizli gizli bekliyorum yeminle :))9

    Öpüyorum seni ♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Saklambaç oynanacak kadar var Şebnemcim :)
      Bende seni çok öperim canım ♥

      Sil
  9. Katılıyorum canım sana ne ispatlamaya çalışıyorlarsa en güzelini yapmışsın aç müziğini dinle değişen sistemlerin artık düzene oturmasını çocuklarımızın geleceğinin umutlu olmasını içten diliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim iyi dilekleriniz için..

      Sil
  10. Yeni mezun sayılırım çalışmıyorum ve sırf bu yüzden misafirliklere çıkmaz oldum merhaba demeye gelmiyor insanlara başlıyorlar yok benim çocuğum şöyle de böyle de öff ya kısmet bu herkes de farklı farklı az alçak gönüllü olmayı öğrenmeli insan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hah işte azıcık alçak gönüllülük...
      Ne olacak bu egoların durumu böyle ;)

      Sil
  11. hahah resmen acınacak halimize güldüm. övünmeyi bu denli abartan insanlara dayanamıyorum, iyi dayanmışsınız, lafa karışmamışsınız maşllah :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Susarlar mı diye bekledim önce sonra da sabredemeyeceğimi bildiğim için kulaklığımı taktım. Yoksa benim de onlardan farkım kalmayacaktı. Bir girdap gibi beni de içlerine çekmelerinden korktum :))

      Sil
  12. En iyisini yapmışsın. Tamamen boş bir muhabbet...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Boş ve faydasız muhabbetlerde en iyisi bu dimi ama :))

      Sil
  13. çocuklum ne güzel yapmışsın bence özürlük bi durum yok o senin nezaketinin bir düşünümü! önce onlar senden istemediğin şeyler dinlemeye zorladıkları için özür dilesinler! bu durum da beni en çok rahatsız eden konulardan biridir, geçenlerde minibüste ki diz dize oturduğumuz minibüste hayat hikayesini dinledim birinin.. başka bir gün aşk hikayesi.. birilerinin çemkirmeleri.. duyduklarımız bitmez bu millet ulu orta konuşmaya devam ettikçe..

    sevgiler ♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten o otobüs dolmuş muhabbetlerine hiç doyum olmaz :)

      Sil
  14. Canım, ne güzel anlatmışsın, bir türlü alçak gönüllü olmayı beceremedik toplumca. Ben inan öyle bir mevkide olsam, hissettirmemekle kalmaz, cahil birine bile dikkatli konuşurdum, kendisini kötü hissetmesin diye. İyi sabretmişsin kızım. Ama zor olmuş senin için biraz:) Evladına da başarılar diliyorum. Sevgiyle gözlerinden öperim kızım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım Ece ablam,
      Gerçekten iyi sabrettim bende bazen kendime şaşıyorum.
      Ayyy senin şu sıcacık içten sevgi sözcüklerini hissetmek böyle anne sıcaklığında bir yorum almak benim için ne büyük mutluluk Ece abla ♥
      Bende sımsıkı sarılıp, sevgiyle öperim Ece ablacım ♥♥♥

      Sil
  15. Ayy hiç övmem.Nazara gelirler diye korkarım valla:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yani bir de orası var tabi. Allah korusun göze gelir çocuklar...

      Sil
  16. Başarılar diliyorum. Ne olursa olsun; çocuklarımız hayatta yapmak istedikleri mesleklerde olsunlar. Yar.Doçumuz iyi sallamış ama.:D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En önemlisi o mutlu olacakları mesleği yapmaları...

      Sil
  17. Olanımız neyse imkanlarımızı sunmak yeterli zorlamayla nereye kadar. Çocukların fikirlerine saygı duymak lazım .
    mukayese ve yarıştırma iyiye değil ancak psikiyatris kapılarına götürür olayı:) Güve ve sevgi desteği onları zaten çok güzel yerlere götürüyor,yorgun beyinlere değil sağlıklı bireylere ihtiyacımız çok daha fazla.
    Gönüllerince ışısın yolları aydınlık içinde olsunlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel yorumlamışsınız. Güven ve sevginin olduğu yerde gerisi geliyor sanki. Ruh sağlığı yerinde bireyler yetiştirmek umuduyla sevgiler...

      Sil
  18. En iyisini yapmışsın :)) Başarılar dilerim :))

    YanıtlaSil

Okuduysanız ve yorum bırakırsanız sevinirim :)