Çocuklu Hayat

Çocuklu Hayat

28 Şubat 2017 Salı

Çocukların Hayal Dünyasını Geliştirmek

Çocukların hayalleri aslında onların iç dünyalarına açılan kapılardır. Hayal dünyalarına yaklaşmak bize onların düşüncelerini, isteklerini, duygularını daha yakından anlama fırsatı veriyor. Belki de pek çoğumuz çocuklar oynarken keyifle onları izleriz. Onlara bunu hissettirmemiz onların hayal dünyalarının gelişimi için daha iyi olur. Çünkü oyun zamanları onların en özel anlarını oluşturuyor. Hele de hayal kuruyorlarsa asla bir yetişkin tarafından gözlenmek istemiyorlar. 

Kitaplar zaten vazgeçilmezlerimiz arasında. Çok küçük yaşlarından beri sürekli kitaplarla büyüttüm. Hem düzgün cümle kurmalarına, hem akıcı konuşmalarına hem de hayal dünyalarına inanılmaz katkısı olan kitaplar zaten çok sıkı dostlarımız :) 

Düzgün cümle kurmaya başladıkları andan itibaren hayal dünyalarına geliştirmeye yardımcı oyunları oynamaya başlamıştık. Hayal dünyalarını desteklemek maksatlı benim bir kaç uyguladığım oyun vardı. Birincisi; Geniş betimlemelere baş vurarak, çocuğu masalın içine alacak şekilde hareketli ve canlı bir masal uyduruyorum. Ve bazı kavramları onun tamamlamasını sağlıyordum. Örneğin, "güzel bir bahar günüymüş. Küçük kaplumbağacık çevresini keşfetmeyi çok severmiş. Günlerden bir gün yine gezmeye çıkmış. Çöp bidonunun yanından geçerken bir de ne görmüş? (Burayı çocuk tamamlıyor) diyelim ki kedi dedi. Kedi ne renkmiş?Yine çocuk cevaplıyor. Kedicik çok acıkmış çöp bidonundan yiyecek bişeyler arıyormuş. Bidonun rengi ne renkmiş? (yine çocuk tamamlıyor) kırmızı dediğini var sayarak, kedicik kırmızı  çöpten yiyecek bişeyler ararken, küçük kamplumbağa yoluna devam etmiş. Masalın sonuna doğru kaplumbağa annesine rastlamış. Anneciğim nerdeydin demiş? Annesi ona ne cevap vermiş diye çocuğa sorarak masalı gidişata göre uzatıp bitirebiliriz. Çocuklar bayılıyor bu yönteme her iki oğlum da çok keyif alırdı. 

Bir diğeri de şu şekilde; oyunun kurucusu çocuk, oyuncaklar olmadan hayali bi şekilde oyuna başlıyoruz. Yine de çeşitli materyallerden faydalanmak serbest. Oyunun nerede geçtiği, benim rolümün ne olduğuna, ne iş yaptığıma, amacımızın ne olduğuna, nereye gittiğimize o karar veriyor ve ben ona göre davranıyorum. İşte çocukların arayıp da bulamadığı bir fırsat :) ebeveyn yönetimi :)) Aslında daha vardı. Şu an sadece bu ikisi geldi aklıma. Umarım siz de keyifle oynarsınız bu oyunları.

Benimkilerin her ikisi de erkek olunca evcilik kavramı bize çok uzak. Ama bu demek değil ki hayal kurmadan oynuyorlar. Erkeklerin hayalleri genelde izledikleri çizgi filmlerin kahramanlarıyla özdeşleşiyor. Onlar da o kadar güzel oynuyorlar ki. Bakıyorum ben mutfakta yemek pişirirken uzay aracı olmuş bunlar uçuyorlar mutfağın içinde. Bi bakıyorum ben hulk oldum diye geziyor Onur bende Hulk'un annesiyim o zaman diye aşlık ediyorum :) Bi bakıyorum legolardan silah yapmışlar gizlenip düşmanlara karşı ateş ediyorlar. Aslında silahla oyun oynamalarına karşıyım o yüzden hiç oyuncak silahları yok. Yaradılışında var erkeklerin silahla oynamak neyi bulsalar silah yapıyorlar :))) Hareketli oyunlar zaten hep var. Evimiz çoğu zaman savaş alanını aratmıyor. Aman sağlıkları yerinde olsun da o savaşlar bir gün bitecek nasıl olsa ;)
Onur, Görkem gibi bir abisi olduğu için çok şanslı bir çocuk. Görkem'in hayal dünyası çok geniştir. Olmadık materyallerden farklı oyunlar kurar, şaşırır kalırsın. Çocukların psikolojisi de günden güne farklılık gösterebiliyor. Bazen o kadar sıkılıyorlar ki bazen de çılgınca oyun oynuyorlar. Kimi zaman odalarında kamp kuruyorlar. İki yastık arasına bir örtü oldu sana bir çadır, bir de anneden içine yiyecek bişeyler alınca değme keyiflerine. Işığı söndürüp gece bile yapıyorlar. Kurtlar iniyor dağdan o kadar yani :)) En çok sevdiğim şey onlar beni farketmeden doyasıya onları izlemek. Zaman geçiyor, onlar büyüyor ve ben onları keyifle izlerken bu süreyi sindire sindire geçiriyorum. 

Çocuklarınızla kocamaaaan hayaller kurduğunuz mutlu günleriniz bol olsun...
Sevgilerimle Ülkü... 

30 yorum:

  1. 2 erkekle sizin evde güzel oyunlar oynanıyordur eminim :) bize 1 kız bile yetiyor :) Bizde Yağız o kadar değil ama Elanın hayal dünyası inanılmaz geniş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet güzel oyunlar çıkıyor bazen de savaş çıkıyor ama :))
      Ah Ela ahh dillere destan artık onun cadılığı tatlı cadı ♥

      Sil
  2. Benim de en sevdiğim şey onları izlemekti :) Şimdi de arada oynuyorlar neyse ki, kart oyunları sağ olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimdiki halleri de çok keyiflidir eminin Handan ;)

      Sil
  3. Merhabalar.
    Ben her zaman bunu söylüyorum. "Çocuk yetiştirmek bir sanattır" diye. Bu söylem nereden ve nasıl kaldı kulağımda bilmiyorum. Ne derece doğru bir söylem onun da bilmiyorum. Ama, içime işlemiş ve büyük bir anlamı olduğunu hissediyorum. Hayal dünyası gerçekten olmazsa olmazlarımızdan bir olgudur. Bu olgunun çocuk yaşlarda keşfedilmesi, hissedilmesi ve devreye girmesi gerekiyor. Hayal dünyası geniş olan insanlar, sorunlara çözüm getirmede çok ustadırlar.

    Sizi her zaman takdir ediyorum. Sizi tebrik ederim. Size sabır, güç ve kuvvet dilerim. Çünkü, çocuk yetiştirmek için bunlara hep ihtiyacınız olacak.
    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba hoşgeldiniz.
      Ziyaretiniz ve değerli yorumunuz için çok teşekkürler.
      Evet kesinlikle çözüme daha kolay ulaştıkları kesin çok doğru tespit.
      Çok teşekkür ederim tüm iyi dilekleriniz için...
      Saygılarımı sunar, iyi akşamlar dilerim.

      Sil
  4. Evet haklısınız benim de kızım ve oğlum aynı şekilde ne oyunlar buluyorlar ama çoğu zaman didişiyorlar yine de birlikte birşeyler bulup oynamaları çok keyifli

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz evet kesinlikle kardeşler bir araya gelince birlikte benzer oyunlar oynuyorlar.
      Keyifleri bol olsun inşallah...

      Sil
  5. Yaa ben oyun konusunda çok yeteneksizim, daha küçük ondan mı acaba, zira oyuncaklara ilgisi yok denecek kadar az. En çok parkta oynamayı seviyoruz. Evde de mutfak karıştırma ve sağa sola tırmanma :(

    Anlattığınız yöntemler çok güzel ama, Efe büyüdüğünde mutlaka deneyeceğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha küçük olduğundandır annesi elbette bu oyunları oynacak, güzel güzel kitap okuyacak zamanlarınız gelecek ;)
      Her annenin içinde vardır gizli kalmış yetenekler yakındır senin yeteneğinin de çıkması :)
      Sevgiyle kal...

      Sil
  6. oyun oynamak çok mühim
    hayal dünyalarını genişletiyor
    şimdi çocuklar tablet oyunlarıyla vakit geçirmeyi yeğliyor gerçi
    bizler evcilik oynardık sokakta koştururduk
    nesil değişti tabi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet çok haklısınız kesinlikle katılıyorum 😌

      Sil
  7. Birinci yöntemi özellikle çok beğendim. Ben kızıma kitap okurken bunu kendim akıl edememiştim ama kızım çeşitli değişiklikler yapıyordu kitapta. İlk başlarda anlayamamıştım yapmaya çalıştığı şeyi, meğerse kitabın hep aynı şekilde bitmesinden sıkılıyormuş. O yüzden farklılık katıyormuş. :-))) yani annesi akıl edemedi ama kızı kendi kendine bu yöntemi hayatına kattı :-) neyse ki hayalgücü genetik değilmiş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yönetimi beğenmenize çok sevindim. Çocuklar büyüdükçe anneler de ufkunu genişletip, kendini geliştiriyor ya da çocuklarımız bizleri kendimizi geliştirmeye zorluyor ama bi şekilde oluyor yeter ki biz çocuklarımızla ilgilenmeyi ilke edinelim...
      Sevgiyle kalın ♥

      Sil
  8. Amin canım çocuk yetiştirmek fedakarlık isteyen olgudur uyum sağlamak birlikte oynamak gelişimlerini olumlu etkiler çok iyi yapmışsınız birlikte zaman geçirmekle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fırsat buldukça keyifli vakitler geçirmeye çalışıyoruz işte gücümüzün yettiği kadar. Sizin de bahsettiğiniz gibi zaten çocuk yetiştirmek başlı başına fedakarlık istiyor.

      Sil
  9. Bu güzel yayını okudum ama hızlıca yorum yapıp gitmek istemedim o yüzden bu güne erteledim :) bak ertelememek ile ilgili de yazdım bugün çok ayıp oldu neyse arkadaşım erkek çocuklarının maceraya atılma yönlerini çok güzel ele almışsın benim de erkek çocuklarında en çok hayran kaldığım şeydir.
    Sırtına çantasını eline bir sopa alıp ''Anne ben dağlara keşfe çıkıyorum''diyen küçük bir adamdan daha tatlı ne olabilir?..
    Rabbim çocuklarımızı bağışlasın,hayırlı güzel ömürler nasip etsin inşallah..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gündelik hayatın içinde hep birşeyleri erteliyoruz.Maalesef ben de bundan çok memnun değilim koşuşturmalar yetişme çabaları sanıyorum etkili oluyor. Ya biz çok yavaşız ya da zaman çok hızlı akıyor...
      Zamanım olduğu kadar tüm arkadaşların yazılarına yetişmeye yorum yapmaya çalışıyorum. İnşallah uğrayacağım en kısa sürede...
      Sevgilerimle...

      Sil
  10. çocuğum olacağı zaman işime yarayacak bilgiler teşekkür ederiz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederiz sık sık bekleriz bebiş olunca ;)

      Sil
  11. Canım, ne kadar yararlı bir yazı. Ben de çocuklarımla yerlerde oynar, onlara masallar anlatırdım hep. Doya doya sevgiyle büyüttüm.
    Sonra torunum oldu, fakat kızım eşinden ayrıldı malum sebeplerden. Ama daha dört yaşında idi kız torunum. Allah'tan, babası mali olarak ve elinden geldiğince manevi olarak desteğini esirgemedi. Her şeyi var fakat ağlama nöbetleri olurdu. O ağlar, ben de ona göstermeden içeride ağlarım. Kızım zaten çocuğun kaprislerinden yorgundu hep.
    Sonra üçümüz üç elden onu babasıyla hafta sonlarını beraber geçirmesi için elimizden geleni yaptık. Kızım zaten ona çok iyi bakıyordu. Ben eşim vefat edince onların başına geçtim. Her gece onun yanına uzanırdım. Ona masallar anlatıp, bu duygu durumundan çıkması için o uyuyana dek başından ayrılmazdım. Okuldan gelince de o doktor olurdu, ben hasta. Ve her türlü oyunlar, toplar avizelere çarpar, gülüşürdük.Çok gülerdik ve artık çok aralarda ağlıyordu. Evlenirken çok dikkatli olmak lazım.
    Seneler geçti. Şimdi üniversiteye gidiyor. Babasıyla da annesiyle de çok mutlu ve arkadaş gibiler.
    Biraz uzun oldu ama konuyla alakalı diye yazdım. Kalemine sağlık kızım. Sevgilerimle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahh Ece ablacım ne güzel uzun uzun anlatmış yorum yapmışsın. Kendi tecrübelerinden, yaşanmışlıklarından serpiştirmişsin yorumuna; her zamanki gibi içten ve sıcacık bir yoruma daha imza atmışsın. Çok çok teşekkür eder, sevgiyle kucaklar, saygıyla ellerinden öperim...

      Sil
  12. İnstagramdan maceralarınızı takip ediyorum. Bu arada Onur atın üzerinde pek bir keyifli:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederiz Gamze teyzesi evet o gün ilk kez binmişti. Babayla erkek erkeğe takılmışlardı ben yoktum oldukça keyif almış. Havalar ısınsa da böyle dışarılara atsak kendimizi :)
      Bizde seni takipteyiz, gezdiğin yerler hele o yediklerim ♥♥♥

      Sil
  13. Kizlarim oldugu icin cok sükür Erkek cocuklariyla zaman gecirmek sanirim daha zor yada kolay bilmiyorum ama Anne olmak bence coook büyük fedakarlik gerektirir her zaman....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar hoşgeldiniz,
      Cinsiyet farkı oyunları da etkiliyor tabi ne güzel sizin iki kızınız varmış.Çok güzel oynuyorlardı birlikte eminim :)

      Sil
  14. Benim çocuklarım da geniş hayal gücü olan, hareketli çocuklardı. Doyasıya oynadılar. Bazen de beraber oynadık. Çabucak geçiyor o günler, tadını çıkartın.Sağlıkla büyütün inşallah.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet çocuklarını büyütenler hep öyle söylüyor çabucak geçti o günler diyor. Bir yandan hemen büyüsünler istiyor gönül diğer taraftan hep böyle kalsınlar istiyor. Aman en iyisi sizinde bahsettiğiniz gibi bugünleri keyifle yaşamak....

      Sil
  15. Yazıyı okuyunca bizim ev canlandı gözümde. İki erkek çocukla ev gerçekten savaş alanını aratmıyor. Ama onları oyun oynarken izlemek huzur veriyor insana. Kitapların katkısının da çok büyük olduğunu düşünüyorum. Onların hayal dünyası bizim de ufkumuzu genişletiyor aslında. İyi ki varlar:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz,
      Evin toplu durduğu saatleri hesaplamak zor çünkü dakika bile yoktur. Sürekli oyuncaklar ortada toplayın deyince, oynayacağız biz onları...
      Allah sağlık versin de varsın dağınık olsun evimiz...
      Sevgilerimle...

      Sil

Okuduysanız ve yorum bırakırsanız sevinirim :)