Çocuklu Hayat

Çocuklu Hayat

4 Şubat 2016 Perşembe

Martıya Uçmayı Öğreten Kedi - Luis Sepulveda

Yaklaşık iki hafta kadar önce okuduğum, sadece kitaplığıma koyarsam haksızlık edeceğim bir çocuk kitabından bahsetmek istiyorum. Zaten çok az zaman oldu çocuk kitabı okumaya başlayalı ama son zamanlarda okuduğum en eğlenceli, en dost canlısı, en empati kurduran, en kedileri sevdiren, en sorumlukluk duygusu yüksek, en cesaret verici çocuk kitabı oldu. 

Oldukça duyarlı ve hassas bir kedimiz var, adı Zorba... Daha küçücük bir kediyken bile çok hassas. Şu sözleriyle kardeşlerine seslenişi beni duygulandıran cümlelerden oldu: Yeter artık zavallı annemizin sütünü emdiğimiz. Ne kadar zayıfladığını görmüyor musunuz? Alın balık yiyin, liman kedileri balık yer zaten diyordu. Aynı zamanda anneciğine de düşkün bir kedi bizim bu Zorba... 

Denize dökülen petrole bulanan Kengah, son gücüyle Zorba'nın yaşadığı evin balkonuna kadar uçmayı başarabiliyor. Yaşamla ölüm arasındaki o ince çizgide 3 şey için söz istiyor, Zorba'dan.
* Yumurtayı yemeyeceğine,
* Civciv yumurtadan çıkana kadar onu koruyup kollayacağına,
* Ve son olarak da ona uçmayı öğreteceğine söz ver diyor.

Tabiki de bir kedi olarak bunlar Zorba için hayli zor sözlerdi. Ama ne yapsın Zorba söz vermişti bi kere. Artık yapacağı tek şey verdiği bu sözleri en iyi şekilde yerine getirmekti. 

Zaten kitabın en can alıcı bölümleri de buradan sonra başlıyor. Yumurtayı sıcak tutmak ve başkalarından saklamak için verdiği çabalarla başlayıp, ardından savunmasız martı yavrusunu tehlikelerden korumak için yaptığı fedakarlıkların anlatıldığı, kedi camiyasındaki yardımseverliği en ince ayrıntısına kadar işleyen, en önemli ve son görevi yerine getirmek için yaptıklarıyla hem bir insanlık dersi komik olacak biliyorum ama hem de kedilik dersi veriyor bize Zorba :))

Okurken eğlenme garantili, bol tebessüm ettiren, sıcacık bir çocuk kitabı Martıya Uçmayı Öğreten Kedi. Kitaptan güzel bir notla bitirmek istiyorum yazımı.

" Sadece cesareti olanlar uçabilir "  

15 yorum:

  1. Ülkü'cüğüm adı bile almam için yeterli sebep ama konusunu da öyle tatlı anlatmışsın ki, çok duygulanarak okudum, bunun sinema filmi - çizgi film olarak - ne kadar güzel olurdu diye düşündüm, yeminle ağlayarak çıkmayan kimse kalmazdı sinemadan....çok beğendim mutlaka alacağım, çok teşekkürler:)
    sevgilerimi bıraktım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senin gibi bir kedi sever için gerçekten biçilmiş kaftan Müjde ablacım. Teşekkür ederim o senin tatlılığın (şımaran ülkü modu bu da) :)) (uzun kirpikleriyle göz kırpan ve pembe yanaklarıyla bir ikon hayal et burada)
      Ne güzel düşünmüşsün çok güzel bir çocuk sinema filmi çıkardı ortaya... Alıp okuyunca görüşünü bildirirsen beni çok mutlu edersin abla.
      Aldım kabul ettim sevgilerini :) bilmukabil :))

      Sil
    2. :)))))canımscın, mutlaka yazarım....var ya bizde nedense hiç kedi, köpek (Lassie gibi, Haçiko gibi) hayvan filmi yok. Hollywood'da hayvan filmleri diye tıklasam yüzlerce gelir ve çoğu insanı ağlatır o sinemanın koltuklarında..mesela ben çok geç öğrendim Haçiko'yu..(Bir Köpeğin Hikayesi) internette tıklayıp izledim, aman nasıl ağlamak...nasıl ağlamak...:(((Türkiye'de bir tane hayvan filmi bilmiyorum varsa da duymadım inşallah ben yazmak istiyorum tabii yapımcılar "Ama siz ünlü değilsinizzzz " diye burun kıvıracaklar ve kağıt üstünde kalacak. Olsun sen ve diğer blogcan dostlarım için yazarım bloğumda:)

      Sil
    3. Sen yazmana bak abla biz büyük bir keyifle okuruz ;)

      Sil
  2. Böylesi kitaplar çocuklardan ziyade yetişkinlere lazım. Okuduklarım bana ilk bunu düşündürttü. Çok etkileyici buldum Zorba'nın hikayesini. Hoş, ben bütün kedileri hatta bütün hayvanları severim :) Tanıtım için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsanlık için alınacak çok ders var içinde. Hayvan olarak yaptıklarına bakınca insanlığımızdan utanılacak davranışları vardı Zorba'nın :) Ne güzel hayvanları sevmeniz. Bende bütün canlıları severim ama dokunamıyorum. Hele kediden nasıl korktuğumu anlatsam gülersiniz belki de ;)
      Kitabı tanıtabildiysem ne mutlu bana ben teşekkür ederim vakit ayırıp okuduğunuz ve yorum bıraktığınız için...
      Sevgiler...

      Sil
  3. ne sevimli bi kitapmışş :) çocuk kitabı olsun da zaten bana :) bulursam okuycam bunu da :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel bir çocuk kitabı sever daha buldum :)

      Sil
  4. En'leri bol bir kitapmış, ne güzel.
    Bu kitabı okuyan çocuğun çok etkileneceği ve içinde sevgi tomurcukları açacağı kesin.

    Kedilerle ilgili ''Göktuğ Canbaba: Valizdeki Kedi'' var bir de. O da çok eğlenceli bir kitap, tavsiye ederim.
    DoğanEgmont basımı...

    Güzel bir tanıtım olmuş. Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim içimdeki çocukta bile sevgi tomurcukları açmışken çocuklarda durum nasıl olur bilemiyorum tabi :)
      Valizdeki kedi hemen inceliyorum teşekkürler tavsiye için...
      Sevgiyle kalın...

      Sil
  5. E ama kısacık yazmışsın, neden neden neden :)
    Daha upuzun bir yazı bekliyordum Ülkü senden :)
    Öperim & sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Esracım yazıya başladığımda işlerimi bitirmiştim.Bende çok heveslenmiştim uzun anlatayım duygularımı diye, hatta insan olarak ve hayvan olarak değerlendirme fikrim vardı sana da yazmıştım amma lakin iş yerinde işler karışınca yazıyı kesmek zorunda kaldım. Sonra yazayım dedim sonrasında tıkandım. Hal böyle olunca kısa ama öz oldu :)
      Bende öperim canım :) Sevgiyle...

      Sil
  6. Geride kaldığım ilk kitap! Aldım, okuyamadım. Zamanını bekliyorum :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elif en kısa zamanda okumalısın çok çok beğendim ben senin de seveceğine eminim ;)

      Sil
  7. Merhabaaaa :) Blog keşif etkinliğinden geldim yazacaktım sadece.
    Ama sonra bu yazıyı okudum, elinize sağlık. Bu kitabı bende okumuştum.
    GFCden takipteyim banada beklerim :))))

    YanıtlaSil

Okuduysanız ve yorum bırakırsanız sevinirim :)