Çocuklu Hayat

Çocuklu Hayat

23 Mart 2017 Perşembe

Anne Nasihati - 1 -

Selam Evlat,
Maalesef ki sen tüm gün çalışan bir annenin çocuğusun. Her gün seni  evden çıkmak zorunda bırakan bir çalışma hayatına sahip olduğum için bir taraftan üzülürken diğer taraftan yaşam şartlarınızın daha iyi olabilmesi için çalışacak bir işim olduğuna her gün şükrediyorum. Sen düşün artık bu duygu tezatlığında kendimi nasıl hissettiğimi...Belki bunları sana aktaracak ömrüm olmayacak, belki de büyüdüğünde sana anlattıklarım boş masal gibi, belki de yaşadığım duygular anlamsız gelecek. Amaann anne ne var ki bunda diyeceksin. Ne yok ki? Hayat o kadar kısa ve sürprizlerle dolu ki yavrum, seni nelerin beklediğini bilmeden saçının teline zarar gelmesin istiyorum. Ben anneyim isterim her zaman da isteyeceğim. Evlatlarım için en iyisini, en güzelini, en doğrusunu isterim hep.

Hani sabahları uykunun en tatlı olduğu vakitte uyandırıyorum ya alıştım mı sanıyorsun senin ağlamalarına, hırçınlığına, "ben seninle evde kalmak istiyorum" diye haykırışlarına...Alışmadım! Yüreğim acıyor sen bana her "seninle kalmak istiyorum" dediğinde, nereden bileceksin annenin yüreğindeki yaranın kanayacağını. Çünkü sen çok masumsun yavrum, ağzından çıkanların ardını arkasını düşünemeyecek kadar saf ve temizsin. Keşke elimden gelse de senin kirlenmene izin vermesem. Ama daha şimdiden şu küçücük yaşında senin de bir sosyal çevren var ve orada öğrenmeye başladın bile hayatı...Bazen arkadaşlarının ağzından çıkan kötü sözleri eve taşıyorsun. Duyduğun kelimenin anlamını bilmeden, kötü olduğunu düşünmeden kullanman aslında içten içe güldürüyor beni bazen. Geçenlerde bana kızdığında senin adın bundan sonra "hile" dedin. Hileee hilee diye de dalga geçtin. Ahh be küçük senin masumluğuna, senin ağzından dökülenlere kurban olduğum.
Bugünlerde bana ne oldu bilmiyorum. Sanki zaman daha hızlı akıyor ve ben her anını kaçırmadan izliyorum senin. Patlamış mısır yemene, o ağzının hareketine, yumuk yumuk ellerine, boya yaparken pür dikkat odaklanmana, minicik ellerinle kalem tutuşuna, bilmediğin kelimelerin anlamını merakla sormana, oyun kurmana hayranım evlat. Bir yandan hemencecik büyü istiyorum diğer yandan da çok şükür ki bu kusursuz yaradılışın gelişimine an be an şahitlik ediyorum.

Sabahları erkenden evden seni çıkardığımız yetmezmiş gibi kreşten en son da seni alıyorduk. Saat 18:00'de işten çıkan bir anne-baba 18:20 gibi senle buluşmanın buruk hüznü. Bu hüzün taki hasta olduğun bir sabah "anne herkes gidince ben tek başıma kaldığımda mı alacaksın beni" diye dillendirip seni öylece ağlayarak bıraktığım 2 hafta öncesine kadar devam etti :( Sen orada ağlayarak kaldın, ben boğazımdaki düğümler ve gözyaşlarıyla işe geldim. Ama artık yeterdi, göze alamadığım birşeye bu sefer cesaret edecektim. Çok şanslısın Onurcum biliyormusun? Sorumluluk sahibi, çok aklı başında ve sana sahip çıkacak bir abin olduğu için. Doğum gününe geldiği için abin de senin okul çıkışına kadar bir gün seninle birlikte beklemişti ve bütün çocukların gidip senin sıkılarak orada kaldığına şahit olmuş. Çok duyarlı ve duygusal bir abin var, onun kıymetini her zaman bil ve sen de ona çok iyi sahip çık evlat, olur mu? O gün abinin, "anne kardeşimi servis getirsin ben onu alır, bütün ihtiyaçlarını karşılarım" demesindeki kendinden emin ifade beni çok mutlu etti. Beni en çok üzen konulardan birisi, abinin ipi göğüslemesiyle son buldu.

Onurum! Canım yavrum hayatınız boyunca bütün yükü abinin yüklenmesini bekleme! Ona hep destek ol, omuz ol yaslansın, sırt ol dağ gibi arkasında dur emi kuzum... Hayatta en çok istediğim şeylerden birisi de ne olursa olsun hep yan yana olmanız. Başınız çevirdiğinizde birbirinizin en mutlu gününde de en kötü gününde hep birlikte olmanız. Sen küçüklüğünü bilip abine saygı da kusur etme, abin de büyüklüğünü bilip hoşgörüyü elden bırakmasın.

Bundan sonra ara ara gelir buraya yazılı nasihat bırakırım evlat, bilesin 😉 Bir kulağından girip diğerinden çıkmasın diye 😊

Sizi canından çok seven anneniz...

31 yorum:

  1. Anne yüreği işte.Her çalışan annenin yaşadığı benzer duygular çıkmazı.Umarım çocuklarınızın birbirine bağlılığı ömür boyu sürer.Büyüyünce sizi anlayacaklardır.Sevgiler.:)

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar,
    Çalışan anne çocuğuyum bende. Hatta öyle okul falan değil bir yıl memlekette teyzemin yanında kaldım. Orta okulda da okuldan sonra evde kardeşimle tek kalıyorduk. Küçük yaşta mecburen çok şey öğrendim ama hayatım boyunca anneme ben çalışmıycam dedim. He he çalışmıyorum :) Annem bana hasretti ben çocuklarıma hasret. Ben daha şanslıyım ki annem var başımda. Allah uzun ömür versin bakıyor.

    Günümüz şartlarına göre çocuklarımızın çevreden geri kalmaması, markette, manavda istediklerinin alınabilmesi için. Daha iyi bir eğitim için çalışmak zorundayız. Kadınları çalışan, çalışmayan diye ayırmaktan hoşlanmıyorum ama çalışanlar daha disiplinli sanki. Çalışıyoruz ama onlarla olan vaktimiz kısıtlı olduğu için daha kaliteli geçiriyoruz. Evde olsak iş bitmez evet evdeyiz ama sil süpür yemek yap çocuk çizgi film izlesin. Evdeyiz ama yokuz. Bu halde ise onlar okulda güzel etkinlikler yapıyor, bilgiler alıyor bizde akşamlarımızı onlara adıyoruz. Çalışan anne çocukları olarak ta hayata 1-0 önde başlıyorlar. Daha güçlü ve daha başının çaresine bakabilen çocuklar.

    En kocaman sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar hoşgeldiniz ♥
      Ne kadar da güzel dolu dolu bir yorumda bulunmuşsunuz hem de bunları bizzat yaşamış birisi olarak. Aynen bende anneleri çalışan veya çalışmayan diye ayırmaktan yana değilim. Sadece ara sıra içimde fırtınalar kopuyor ve bunları burada paylaşmazsan patlamaktan korkuyorum. O yüzden paylaşınca yalnız olmadığını hissediyor insan ve hem cinslerinden güç alıyor. Başlarının çaresine bakma konusunda hem fikiriz :)
      Keyifli paylaşımlarda görüşmek üzere ♥

      Sil
    2. Merhabalar,

      Hoş buldum ♥

      Yazmakla çok iyi yapmışsınız. Bende zaman zaman o fırtınaları yaşıyorum ama çalışmayan bir arkadaşıma ziyarete gitmem yetiyor. En azından benim çevremdekiler sürekli çocuklarıyla birlikte olduklarından daha tahammülsüz, daha çabuk sinirlenen bir halde oluyorlar. Ben zaten az görüyorum onda da üzmeye gerek yok diyorum.

      Çalışan veya evde Allah kimseyi annesiz bırakmasın. İşte o en zor olanı. Allah güç kuvvet versinde çalışalım. Çalışan kadın iyidir :)

      Kocaman sevgiler

      Sil
  3. Ya kurban olurum o abinin kalbine oturup ağlayasım geldi o kadar masum ki bu evlatlar o kadar herseye duyarlılar ki dilerim bahtları hep açık olsun. Allah hepsinin karşısına hayırlı insanlar çıkarsın. kocaman öp ikisini de özellikle abiyi ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Gülşahcım aşağı yukarı yaşıt olduğu için çocuklarımız evdeki durumlar kısmen benziyordur.Yaş aralığı biraz olunca abiler biraz daha kolay abilik yapabiliyor. Öperim tabi senin için ;) Amin amin amin.....

      Sil
  4. Ama ben o abiye ölürüm. Maşallah ona vicdanına duyarlılığına merhametine. Ömür boyu birbirlerine karşı hep öyle olurlar inşallah

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaşına göre çok merhametli şükürler olsun. Allah daim etsin. Amin...

      Sil
  5. Ne zordur, bilirim. İnsan nasıl da suçluluk duyar. Zordur çalışan anne olmak. Belki öncelikle kadın olmak zordur, çalışan anne olmak sorumluluk yüklenmektir. Ama inanın çalışan annelerin çocukları daha dirençli olmayı öğreniyorlar.
    Kolaylıklar diliyorum.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Orasına kesinlikle katılıyorum daha dirençli, çözümcü ve kendi başına yeten çocuklar oluyor. Gerisini de tecrübe edip yaşayacağız artık ;)

      Sil
  6. Ya çok duygulandım😭 Ben de küçükken bakıcıma gitmek istemezdim ağlardım.Gerçi bakıcılarım benim ailem gibiydiler aradan 12 yıl geçti hâlâ görüşüyoruz.Ama şimdi anladım o ağlayışlarımın annemi ne kadar üzdüğünü😕 Annelik dünyanın en güzel şeyi.Allah başımızdan eksik etmesin annelerimizi❤️❤️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Annelerimizin neler hissettiğini ancak anne olunca anlıyoruz değil mi? ;)
      "Annelik dünyanın en güzel duygusu" evet kesinlikle...

      Sil
  7. oyyyyyy yerim o abinin olgunlugunu yerim ben merhametini Allah hiç bozmasın bağlarını.. ah bu annelik hallerimiz ah bu gel git hallerimiz :) öğütleri bizde bekliyoruz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin bütün kardeşler sıkı sıkıya bağlansın birbirlerine hayatta bir başına olması çok zor çünkü...
      Öğütler içten gelen şeyler olacak ne zaman olursa artık ;)

      Sil
  8. Ama ben çok üzüldüm.Gözlerim dolduuu :( ya ben bir saatligine birakip ihtiyaclarimi alirken eve kendimi zor atiyorm o kadar haklisin ki üzlmekte :( ama yine onlar icin calisiyosun büyüynce anlicaklar :( Allah sizi birbirinize bagislasin hic ayirmasin insallah.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oluyor işte üzülüyoruz üzülüyoruz ama hayata yine kaldığımız yerden devam ediyoruz.Çark böylece devam ediyor.Amin herkesin evladını kendine bağışlasın...

      Sil
  9. Anne kalbi işte... Sen bu yüzden böyle hissediyorsun. Hissettiklerinin tek nedeni bu; annelik. Yoksa eminim çalışmayan bir anneden daha kaliteli vakitler geçiriyorsun evlatlarınla. Daha düzenlidir hayatınız. Baksana çocukların nasıl kenetlenmiş birbirine. Bu doğru yolda olduğunun göstergesi zaten.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hele bi doğsun o karnındaki pıtırcık sen esas gör o anne kalbini ♥ Annelik çok derin, hassas, ince ve şefkat dolu bir duygu çünkü ;)
      İnşallah hayat boyu kenetlenirler birbirlerine Dilekcim...

      Sil
  10. merhaba, ben de çalışan anneyim. yok aslında çalışan insanım. zira her insanın hayatını idame ettirmek için çalışması gerektiğine inanıyorum. neyse...maalesef diyerek başlamanıza üzüldüm. çalışan anne olmak da çalışan annenin çocuğu olmak da bu kadar zavallıca veya depresif bir şey değil bence. olmamalı. çocuklar ayna ve biz neyi yansıtırsak karşılığında onu alıyoruz. umarım sizi kırmamışımdır, amacım kesinlikle bu değil...sadece çalışan bir insan olarak çocuğum doğduğundan beri etrafımdakilerin hem ona hem de bana "ah ah vah vah" yapmalarından çok sıkıldım.

    sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba hoşgeldiniz,
      Eskiden bıcır bıcır yerinde duramayan biriydim.Çocuklarım yokken hafta sonu niye çalışmıyoruz diye üzülürdüm. Ama o zaman hem çok gençtim hem de hayat beni henüz yormamıştı.Hayat insandan o kadar çok şey götürüyor ki zamanla yoruluyor. Normalde ben öyle bunalım takılan birisi değilimdir yani genel olarak neşeliyimdir. Bu sadece o anlık içimden gelenler. Aslında çalıştığım ve ekonomik özgürlüğüm olduğu için memnunum lakin mevzu bahis çocuklarım olunca durumlar değişiyor. Çalışan anne olmak değil aslında esas kriter! Tek başına büyütmek yani büyüklerden destek almadan hiç bir yakının yanında olmadan bakıcılarla çocuk büyütmek çok yıpratıyor kişiyi. Bir de 16 yıldır çalışma hayatındayım zaman içerisinde çok yıpranıyor. Çalışma hayatında da normal yaşamda olduğu gibi şans gerekiyor. Belki de şanssızlık da beni yıpratmıştır. O nedenle üzülmeyin malesef diyorum. Hayır asla kırılmadım bu sizin düşünceniz saygı duyarım yorumunuz için de ayrıca teşekkür ederim, memnun oldum. Herkes aynı düşünce de olmak zorunda değil. Bloğunuzu da inceledim yazılarınızı çok beğendim. Kaleminiz daim olsun yine beklerim.
      Keyifli paylaşımlarda buluşmak üzere sevgilerimle...

      Sil
  11. Ne kadar içten yazmışsınız... Çalışan anne olmanın zorluklarını çok iyi bilirim. Neyse ki, benim kızıma annem bakıyordu. Sonra da rahatsızlığım nedeniyle işimi bırakmak zorunda kaldım. O zaman kızım 4,5 yaşındaydı. Dünyalar benim olmuştu. Artık tüm enerjimi ve zamanımı kızıma ayırabilecektim. Size de çocuklarınıza da kolaylıklar diliyorum, sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler tabi şu şartlarda işten ayrılmak da çözüm değil yıllardır bir emek var sonuçta sadece arasıra böyle dilime vuruyor dışa çıkıyor. Amin Allah hepimize kolaylık versin...

      Sil
  12. Çok duygu yüklü bir mektup... Allah tüm çalisan annelere kolaylik versin.

    YanıtlaSil
  13. Sanırım neredeyse hepimiz aynı duyguları taşıyoruz/taşıdık.Bi yetememe, bi eksiklik hissidir gidiyor insanda.Kızım 12 yaşında ve ben sadece son 1 yıldır çalışmıyorum.Hâlâ 2 saat çarşıya gitsem gel artık diyor.Yani bizde değişen çok bişey olmadı☺Kendinize yüklenmeyin.Ayaklarının üstünde durabilen anneleri olduğu için şanslılar.Sevgilerimle. ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşte öyle bi duygu yoğunluğu geldi yazmak istedim içimden geçenleri. Çalıştığımız için o his hiç bir zaman kaybolmayacak sanırım..

      Sil
  14. Ahhh en çok beni abi duygulandırdı. Birbirlerinden hiç ayrılmadan mutlu bir ömürleri olsun inşallah.

    YanıtlaSil
  15. Gözlerimin dolmasına engel olamadım okurken.. Abisi ile arası hiç bozulmasın inşallah

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah Allah yollarını hiç ayırmasın tüm kardeşlerin...

      Sil
  16. Merhaba.
    Bende herkes gibi inanın okurken o kadar duygulandım ve dua ettim ki... Rabbim onları hep beraber kılsın. Bir anne olarak dualarınız kabul olsun. Ne kadar şanslılar ki sizin gibi annleri var ve siz de ne kadar şanslısınız ki böyle evlatlarınız var.
    Bende bugün bir iş görüşmesine gittim ve yarın iş başı yapıyorum.
    Okurken sizin yazınızı, aynı aklımdan geçenleri okudum sanki.
    NAsıl bırakıcam acaba deidm, doğru mu yapıyorum dedim.... vs...
    İşte böyle...
    İyi akşamlar selamlar. :)

    YanıtlaSil

Okuduysanız ve yorum bırakırsanız sevinirim :)