Çocuklu Hayat

Çocuklu Hayat

20 Ocak 2016 Çarşamba

Arne'nin Adası - Mathias Weinert

Kütüphane raflarında Görkem için Roald Dahl kitabı ararken kapağına hayran kaldığım Arne'nin Adası'na rastladım. Görkem'e gösterdim alalım mı ne dersin dediğimde hem çizimlerine hem de kuşe kağıt olması onu kitaba çekti. Neyse aldık kabul ettik. Eve geldik Görkem kitabı eline dahi almıyor. Hadi biraz oku diye diye 50-60 sayfa kadar okudu. Sonrasında üff anne ben bu kitabı sevmedim. Saçma geldi beğenmedim dedi. 

Şu kitabı bir de ben okuyayım dedim. Gerçekten de resimleri harika. Kapak fotoğrafı beni büyüledi. İçine aldı sanki o adaya bende gittim. Arne'nin köpeği Martha'yı nedense Kumkurdu'na çok benzettim. Başladım okumaya ama yok rahat edemedim. Kitaplıktan Kumkurdu'nu çıkarıp, resimleyenlerini karşılaştırdım.  Kristina Digman Kumkurdu'nu resimlemiş, Astrid Henn Arne'nin Adası'nı... O kadar emindimki aynı kişinin resimlediğine. Sükut-ü hayal tabi... Bende de son zamanlarda garip bişey gelişti. Şunun gibi: geçenlerde izlediğim bir çocuk sinemasındaki kızı da "Değirmenler Vadisi"'ndeki Anna'ya benzettim. Televizyondan fotoğrafını çektim kitapla karşılaştırdım. Hatta Görkem'le iddialaştım o kitabı aldı geldi bir komik hallerdeyim hayırlara gelsin... Neyse konuyu yeteri kadar dağıttım. 

Kitabın konusuna gelecek olursak. Arne ve köpeği Martha bir adada yaşıyorlar. Nereden geldiğini anlayamadığım bir buz kütlesi ile karşılaşıyorlar ve içinde bir cisim var. Buzların erimesinin ardından uzun hortumu ve kanatları olan bir yaratık çıkıyor. Arne ve köpeği Martha'nın yaratığın ne yiyip içtiği onu ne tür bir hayvan olduğuna dair fikirlerinin olmamasıyla birlikte Kuki (yaratığın adı) ile maceralar başlıyor. Bu kısımları oldukça eğlenceliydi. İlerleyen bölümlerde kuşların yumurtasını çalmak isteyen Pit ve Beule adındaki iki kötü adam ortaya çıkıyor. Arne, köpeği ve Kuki de onlar için hoş bir süpriz hazırlıyor. Bu şekilde deva ediyor işte... 

Çocuk kitaplarında en sevmediğim şey keskin çizgilerle bişeylerin belirtilmesi hatta göze sokulması mı desem yani çocukların salak yerine koyulması mı desem hee hee kötü adamlar diye vurgulanması ya da iyi yürekli bir insan mesela bu beni rahatsız ediyor. Günümüz çocukları artık bazı vurgular olmadan da çoğu şeyi daha net anlayabiliyor. Belki de bu nedenle Görkem Roald amcanın kitaplarını daha çok seviyor :)

Kitapla ilgili genel bir yorum yapacak olursam bende harika duygular bıraktı mı? Örneğin bir "Matilda" gibi ya da "Kumkurdu" gibi örnekler çoğaltılabilir. Bitirdiğimde eğer not almamış olsaydım. Şu an kitapla ilgili herşeyi unutmuş olabilirdim. Kısaca bende bir iz bıraktı mı? Hayır! Başka başka dünyalara götürdü mü? Hayır! Belki de benim beklentilerim yüksekti. Neyse bendeki durumu böyle işte. Ama siz yine de okuyun derim :) Okumaktan zarar gelmez... 

Sevgiyle ve kitaplarla kalın emi :) 

10 yorum:

  1. Heh aynen bence de, ben de çok sevememiştim. uzuun zaman oldu okuyalı, sen yazınca yeniden hatırladım, sağolasın :)
    dahl amca gibisi var mı yahu :) kalp kalp kalp

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oysa dışardan bakınca resimlerinden çokta sevilecek gibi duruyordu değil mi? Cık olmayınca olmuyor işte...
      Görkem bile farkını anladı dahl amcanın ;)
      Kalpli çiçekli sevgiler can Esra :)

      Sil
  2. Peki kumkurdu yu sevmişti Görkem seriyi buldum da Yağız severmi emin olamadım :) Bu kitabı da gördüm ama karar verip bir türlü alamamıştım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Görkem "Daha Fazla Kumkurdu"'nu yani serinin son kitabını okudu. İlk ve ikinci kitabını okumadı henüz o zaman piyasada yoktu çünkü. Bende bilgisayardan okudum ama eldeki tadı vermiyor tabi. Görkem bayılmıştı çok severek okuduğu kitaplar arasındadır. Benim de enlerim arasında hatta :)
      Sevgiler...

      Sil
  3. Çocuğunuz için kitap konusunda böyle özenli olmanız bence takdire şayan bir durum. Çocuk kitabı okuyup görüşlerini paylaşan bir blog yazarına daha önce rastlamamıştım ve sizi tebrik etmek istedim. Kitap sadece yetişkin ihtiyacı değil hatta çocuk kitaplarının daha dikkatle ve ciddiyetle değerlendirilmesi gerekiyor. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle ziyaretinizle beni mutlu ettiniz, teşekkür ederim. Görkem'in kitap seçiminde oldukça hassas davranıyorum çünkü; henüz ikinci sınıf tam da kitap okumaya başlayacağı bir yaş ve sınıfta. İsabetli yazarlarla tanışması onu kitaplara bir adımda daha yaklaştıracak. Bu nedenle onu soğutacak türde kitaplar okutmamaya dikkat ediyorum. Çocuk edebiyatını okulda ders olarak görmüştüm. Ama o kadar sıkıcı bir ders olarak anlatıldı ki yazarlar bile aklımda kalmamış. Kısa bir süre önce çocuk kitapları konusunda uzman olan arkadaşlarla tanıştım. Sağolsun onların yönlendirmeleriyle güzel kitaplar okuyor ve kısaca burada o kitaplardan bahsediyorum.
      Görüşmek üzere...

      Sil
  4. Hakikaten o köpek ne kadar kumkurduna benziyor!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaşasın benimle aynı fikirde olan birisi daha :D

      Sil
  5. okunup unutuluyoo diyosuun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Durum herkeste aynı mı bilemeyeceğim ama bende böyle unutuyorum bi yerlere not etmezsem. Yaşlandım sanırım :))

      Sil

Okuduysanız ve yorum bırakırsanız sevinirim :)