Çocuklu Hayat

Çocuklu Hayat

19 Temmuz 2017 Çarşamba

Unutma Dersleri - Nermin YILDIRIM


İşlerim yoğun  olunca ne yazmak için ne de diğer blogları okumak için girme fırsatım olmadı. Peki bu arada kitap okuyabildim mi? Ehh işte.. Bu süre içerisindeki tek kazancım inanılmaz bir yazarın kitabıyla tanışmış olmam. 

Evet Nermin Yıldırım'dan bahsediyorum. Bu kadın insansa ben neyim ya da ben insansam o doğa üstü bir varlık olmalı diye düşündüğüm nadir yazarlardan birisi. "Unutma dersleri" ne zamandır aklımda olan onu okumadığım için de sürekli bir eksiklik hissettiğim bir kitaptı. Yazar öyle bir kurgulamış ki hiç öyle düşünmemiştim diye düşündüm okurken. 

Eşini aldatan bir kadın...Sevgilisi tarafından terk edilen yine aynı kadın...Ve o kadın, hem eşinin aldatmanın pişmanlığını hem de sevgilisi tarafından terk edilmenin acısını birlikte taşıyor. Böyle bir durumda trajik bir hikaye okumayı bekleriz değil mi? Yer yer trajedi de var ama yazarın öyle özel bir dili var ki zaman zaman baş kahramanı Feribe'nin ağzında bir yandan eğleniyor, diğer yandan hüzünleniyoruz.

Yazar unutma derslerini tamamıyla psikolojik bir zemine oturtmuş. Aşk acısından kurtulmak için gittiği mazi imha merkezinde hafızasından bu olayın tamamen silinmesini bekleyen Feribe, mazisiyle yaşamayı öğretmeyi amaçlayan bir ders programı ile karşılaşıyor. Romanın mazi imha merkezinde (MİM) geçen bölümlerinde yer yer distopik bölümler olması benim çok hoşuma gitti. Mazi imha merkezi, insanların sadece acılarını değil yalnızlarını da unutmak istedikleri bir yer. Kendileriyle karşılaşmaktan korktukları dış dünyaya karşı yeni bir kalkan kuşanıp, kabuk bağlayıp güçlenebileceklerini düşündükleri bir "merkez", kısaca "MİM".

Veee not aldığım cümleler :
"İnsan kalbini kaptırsa bile, hiç değilse aklını korumalı."

"Anladım. dedim. Sadece o kadarını diyebildim. Bazı acıların çünkü cümlesi olmaz. Sözcükler, kimi manaların yükünü kaldıramaz."

"Aşk, kazanmayı planladığınız değil, kaybetmeyi göze aldığınız şeylerin toplamıdır." 

"Asıl bencilce olan depresyondur. Bencilcedir, çünkü sahibini ve yaşadıklarını dünyanın merkezinde tutar. Açlar, hastalar, savaşlar, depremler, tufanlar bile önemini kaybediverir."

"Denizini arayan incecik nehir misali, ona doğru akmaktan almadım kendimi." 

"Bizim onunla aramızda, boy vermeyi bekleyen filiz gibi heyecanla titreyen koskoca bir yarım daha vardı. Boynu bükük heveslerin yarım kalmışlığı...Ve yarım kalan herşey sonsuzluğa uzanırdı."

"Aşk için ağlamak budalalıktı ve budalalardan müteşekkil bir halay ekibi kurulursa, mendili kapıp halay başı olmayı hak ettiğimi düşünüyorum."

"Öbür yarısını özlemiş yırtık fotoğraflar gibiyim."

"Tek başıma seni özlemek çok zor. Hiç değilse sen de beni özleyerek el veremez misin?"

Gerçekten de bu derece leziz bir kitabı ne kadar anlatsam az kalacak. Hani bazı kitaplar hiç bitmesin istersiniz ya da bitince üzülürsünüz. Artık Feribe'yi nasıl algıladıysam her an bir yerlerden çıkacak bir karakter gibi özümsemişim :)) Uzunca bir süre ne okuyacağım kaygısı taşımayacağım için oldukça mesudum. Çünkü Yıldırım'ın bütün kitaplarını okuyacağım :)) Ne diyeyim ki sayın Yıldırım; kaleminin gücüne, yüreğinin sesine, hayallerinin dansına, kelimelerinin ahengine, tasvirlerinin inceliğine, en çok da emeğine sağlık ben çok çok beğendim. Bir doz Nermin Yıldırım da siz deneyin derim ;) 
Daha sık görüşmek üzere haydi kalın sağlıcakla...

15 yorum:

  1. Bu kitap daha öncede karşıma çıkmıştı. İyice meraklandım şimdi.Emeğinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Meraklanılacak kadar var zaten :) Teşekkürler...

      Sil
  2. Çok iştahlı anlatmışsınız. Not aldığınız cümleler çok güzel :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İştah kabartıcı bir kitap ondan öyle anlattım :) Cümleler kadar kitapta çok güzel inanın.

      Sil
  3. Güzel yorumlamışsınız , merak ettim. Aslında konu da çok ilginçmiş, mazi unutma merkezini çok merak ettim:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mazi imha merkezine dair inanılmaz ayrıntılar var kitapta distopik yönü zaten orada devreye giriyor. Çok hoş çok ;)

      Sil
  4. Ülkü şu ana kadar hiç Nermin Yıldırım okumadım. Daha evevl yazarla ilgili bir kitabı okumak için not almıştım.Bunu da yanına ekliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gamzecim daha önce not ettiğin kitabı neydi acaba onu merak ettim 😊

      Sil
  5. Muhteşem bende sonzamanda pek okuyamadı okunacak kitaplar listeme aldım bu güzel anlatım için teşekkürler😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim bol kitaplı keyifli günler dilerim...

      Sil
  6. Kitap özetlerinin paylaşımı fikir veriyor olması çok güzel eline sağlık.

    YanıtlaSil
  7. Nermin Yıldırım kitabı hiç okumadım daha önce. Bu sıralarda adını çok sık duyar oldum ama. Ve büyük çoğunluk beğeni ile okumuş kitaplarını. Bende biraz daha zamanı var sanırım, hala bekletiyorum ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence sen çok seversin Şebnemcim bu yazarı ;)

      Sil
  8. Bu yazarı son dönemde çok sık görüyorum. Okuduğum her yorumda yazardan ve kitabından övgüyle bahsedilmiş. Çok merak ediyorum kitaplarını. En kısa zamanda birini okuyacağım.

    Arkadaşlarım geçen ay yazarın "Dokunma" kitabını okudular ve çok beğendiler. Sen de okumak isteyebilirsin :-)

    YanıtlaSil

Okuduysanız ve yorum bırakırsanız sevinirim :)