Çocuklu Hayat

Çocuklu Hayat

29 Temmuz 2016 Cuma

Çocuklara Yaşam Becerilerini Öğretmek Gerekir

Çocuklarda en iyi öğrenme şekli yaşayarak öğrenmedir. En çok zamanı ailesi ile geçirdiği için ve model olarak ebeveynlerini örnek alan çocuklarımızın her zaman yanında olamayacağımız için çeşitli yaşam becerilerini öğretmek gerekir. Öğrendikleri yaşam becerileri onların hayatta karşılaşacakları pek çok zor durumla başa çıkabilmesini ve bu durumlara dayanmasını sağlayarak onlara yardımcı olacaktır. 
İşte onlara yardımcı olacak bazı basit ama önemli becerileri maddelendirecek olursak; 

1- Yemek Yapma : 
Küçük yaşlardan itibaren her iki cins de yemek, pasta, börek işlerine meraklıdır. Yardım etmek için can atarlar. İlk etapta zor gelen yemek yapma işine zaman içinde alışırlar. Bu iş artık onlara keyif verir ve pratiklik kazandırır. Özellikle erkek çocuklarının anne-baba yanından ayrılıp üniversiteye gittikleri dönemde sudan çıkmış balığa dönmemeleri için yemek yapmayı öğrenmeleri gerekir. Bu öğrenme zaman içerisinde beceri kazanarak gerçekleşecektir. 
2- Doğada Hayatta Kalma :
Aslında en güzeli doğada hayatta kalma kamplarına katılmak. Çünkü bu kamplarda barınak yapmak, kamp ateşinde yemek pişirmek ve zorlu arazide güvenli bir şekilde hareket etmek gibi beceriler edinirler. Bu becerileri geliştirmek çocuğumuzun kendine güven ve bağımsızlık duygusunu besler. Günümüz şehirleşmiş yaşamından ve çalışma hayatından uzaklaşmak zor geliyor olacak ki, çocuklarımızı doğadan koparıyoruz. Bu tür kamplara katılma fırsatımız yoksa çocuklarımızla birlikte orman gezileri, doğa yürüyüşleri yapabilir, bu yürüyüşler sırasında doğadaki yaşama dikkat çekerek, canlıları inceleyebiliriz. Örneğin kesilmiş bir ağacın yaşını üzerinde bulunan halkaları sayarak, her bir halkanın bir yıla denk geldiğini öğretebiliriz. Doğayla ilgili bu bilgi onları çok heyecanlandırıyor. Görkem, bunu ilk öğrendiği sıralar her gördüğü kütüğün çizgilerini sayıp, yaşını hesaplıyordu :)
3- Bahçe Bakımı : 
Bu beceri çocuklara doğayı sevmeyi ve ona saygı duymayı aynı zamanda kendilerine yetebilmeyi öğretir. Bahçemize ya da balkonumuzda saksıya diktiğimiz fidanın bakımını onlarla birlikte yapıp, hatta bir fidanın bakımını sadece onun sorumluluğuna verebiliriz. Bitkilerin hava durumundan nasıl etkilendiğini, tohumların çimlenmesini ya da bitkilerin böceklenmesi, çiçek açmaması, dalının kırılması gibi sorunlarla nasıl başa çıkabileceğini öğretebiliriz. 

4- Yüzme : 
Çocuklarımızın yüzmeyi öğrenmesi için illede deniz kenarında bir yerde yaşamamız şart değil. Artık neredeyse her ilde yüzme havuzları mevcut ve yüzme kursları da var. Her çocuğun kendisini özgür hissetmesi için yüzme bilmesi gerekir. Yüzme bilen birisi sadece kendisini değil, başkalarını da kurtarabilir. 
5- İlk Yardım :
Çocuklar oyun oynarken sık sık yaralandıkları için basit bir kaç ilk yardım becerisinin öğretilmesinde fayda var. Örneğin yaranın öncelikle temizlenmesi ardından temiz bir bezle kapatılması gerektğini, kanı durmayan bir bölgenin üzerine temiz bir bezle sıkıca bastırılması gerektiğini, burnu kanayan birisinin başını arkaya yaslaması gibi basit birkaç bilginin hem onlara hem de çevrelerindeki insanlara faydalı olacağını onlara aktarmamız gerekir. 

6- Para İdaresi : 
Günümüz afacanları daha küçük yaşlardan itibaren nasıl ki para harcamayı öğrenebiliyorlarsa, parayı idare etmeyi de rahatlıkla öğrenebilirler. Paranın değerini ve ileride kullanılmak üzere biriktirileceğini öğretelim. Ellerindeki paranın ne kadarının harcanıp ne kadarının biriktirileceği konusunda rehberlik edelim. Maddi durumumuz ne olursa olsun çocuklarınıza fazla fazla verip doyumsuz bireyler yetiştirmeyelim. İlkokula başlayınca harçlık kavramı ile tanışıyorlar. İşte o zamanda harçlığının nasıl ve ne zaman mesela öğle yemeğine yakın zamanda yiyecek alıp yenilmemesi gerektiğini, paranın tamamını harcamadan cebinde durması gerektiğini, ihtiyaç halinde kullanabileceğini aktarmak gerekiyor. Para harcarken istek mi? İhtiyaç mı? diye kendilerini sorgulamalarına yardımcı olarak, biriktirdiği harçlıkları kumbarasına atıp birikim yapmasını sağlayabiliriz. 
7- Basit Tamiratlar : 
Çocuklar evde çalışan aletlerin içini hep merak ederler. Onların bu merakını bir şeyler öğrenmelerini sağlayacak şekilde teşvik ederek giderebiliriz. Tamirat işleri için öncelikle güvenlik önlemlerini alarak, bu konuya dikkat çekmeliyiz. Tıkalı bir lavaboyu açmayı, doğalgaz ve su vanasını kapatmayı, bozulan oyuncakların tamir edilerek kullanılır hale gelebildiğini öğretebiliriz. 


8- Çamaşır Yıkama : 
Çamaşırları sadece kirletme yükümlü olmadıklarını, temizleme, asma ve ütüleme aşamalarına dikkat çekerek, örneğin kendi çamaşırlarındaki lekeleri çıkarmak için bulaşık deterjanıyla çitilenmesi gerektiğini ve çitileme işlemini öğretebiliriz. Lekelerin çıktığını görmek onlara keyif verecektir. Asarken de ince kıyafetlerin daha çabuk kuruyacağı kalın kıyafetlerin daha aralıklı serilmesi gerektiğini aksi takdirde kurumanın gecikeceği gibi basit bilgileri öğretebiliriz. 

9- Kendini Savunma : 
Hayatın hoş olmayan sürprizlerine karşı her zaman çocuğumuzun yanında olup onu korumamız mümkün olmadığından boks, karate gibi savunma sporlarına yönlendirmek, onları sadece gelebilecek ani saldırılardan korumakla kalmayacak aynı zamanda zihinsel odaklanmasını da geliştirecek, bunun yanında beden terbiyesini öğrenecektir. Görkem karatede turuncu kuşağa kadar geldi yaz tatili ile birlikte bıraktı. Aslında severek başlamıştı ama şu an devam etmek istemiyormuş. Kışa yeniden başlayacakmış. Bu tür kararları alma da çocuklarımızın görüşlerini mutlaka önemsemeliyiz. Kendilerini değerli bir birey olarak hissetmelerinin karakter gelişimine olumlu etkileri olduğunu unutmayalım ;)
10- Zaman Yönetimi : 
Günü belirli zaman dilimlerine bölerek, verimli kullanması yönünde zaman yönetimini öğretebiliriz. Okuldan geldikten sonra ki yapacaklarını bir yere not edelim. Kitap okumak, su doku çözmek, ödevleri yapmak, ingilizce kelime ezberlemek, soru çözmek, dinlenme, televizyon seyretme, atıştırmalık bişeyler yemek gibi... Ona güvenerek zaman dilimlerini kendisinin ayarlamasını sağlayalım. Onu kontrol etmek için sizin de zamana ihtiyacınız olacak. Evet bu özellikle de çalışan anne için zor olsa da çocukların zamanı verimli kullanabilmesini öğretmek için gerekli. 2-3 ay sonra düzene girdiğini göreceksiniz. Bu hem sizi hem de onu rahatlatacak aynı zamanda da sorumluluk duygusu geliştirecek, kendine güveni artacaktır. 

Genel olarak öğretilecek bilgiler basit ama önemli ve her bireyin yaşamını sürdürebilmesi için gerekli. Ruhen sağlıklı ve sağlam karakterli çocuk yetiştirmek bir sanattır. Bu sanat dalında başarılı olabilmek umuduyla herkese iyi hafta sonları...

30 yorum:

  1. Paylaşım için teşekkürler. ''Ağaç yaş iken eğilir'' diye boşa dememişler.Faydalı bir yazı olmuş.Bloguma bende beklerim.Takibe aldım blogunuzu.Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Faydalı olabildimse ne mutlu bana rica ederim. İade-i ziyarette bulundum zaten takipteymişim. Keyifli paylaşımlarda buluşmak üzere hoşçakalın...

      Sil
  2. Çok faydalı bir yazı teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim. Çocuğunuz varsa işinize yarayacağı kesin, yoksa da ilerisi için artık ;)

      Sil
  3. Süper yazı olmuş Ülkücüğüm, dönüp dönüp bakarım ben buna :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Esracım, tabi Elif büyüdükçe ona da lazım olacak annesi böyle şeyler ;)
      Bu arada zaman idaresi bölümünü yazarken sürekli zamanı çalan duman adamları düşündüm. Konunun ciddiyetini bozuk neredeyse biraz da duman adamlardan bahsedecektim :)) Momo sevenler el kaldırsın ama değil mi?
      Öperim seni ve Elif kızı ♥♥♥

      Sil
  4. Böylesine ilgili annenin çocukları birçok şeyi başarmış demektir yakışıklı kuzunun mutfak kabiliyeti yeterince gelişmiş şu şirinliğe bak maşallah yaptığı böreklerin lezzeti kesin farklıdır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gücümün ve enerjimin yettiği kadar ilgilenmeye çalışıyorum. Mümkün olduğunca kendi kendilerine yetebilmeyi öğretiyorum. En çok mutfakta çalıştırıyorum :) 3,5 yaşındaki Onur kekin içine ne konulacağını bilebiliyor ;) Aman o erkek anlamaz yapamaz diye bişey yok. Elleri varsın yatkın olsun da eşlerine de yardımcı olsun. Belki gelinlerim takdir eder beni :))

      Sil
  5. Ne kadar güzel yazmışsınız :) Kesinlikle ileride üni. döneminde aç kalmamaları için biraz bi şeyler öğrenmeleri lazım :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim beğendiğinize sevindim. Biraz bişeyler öğrenmeleri geleceğe sıkı bir yatırım :)

      Sil
  6. Ne güzel bilgiler bunlar.Paylaşım için teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim Gamze, ziyaretin için esas ben teşekkür ederim.
      Sevgiler...

      Sil
  7. fotolaaar süpeeer bond gibiiii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında diğer maddeler içinde fotoğraf vardı da evde harddiskte olunca bu kadarıyla yetindim. Çamaşır da sererler evde süpürürler. Öğrensinler deepcim ağaç yaş iken eğilir :)

      Sil
  8. Çok beğendim ben bu yazıyı, kesinlikle katılıyorum :)

    YanıtlaSil
  9. Başlığı görür görmez "Yüzme" dedim ve 4. maddede nasıl muylu oldum bilemezsiniz. Bence her çocuk yüzme öğrenmeli. Başarılı bir yazı teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet yüzme olmazsa olmaz. Büyük oğlum yüzme kursuna başladı o kadar mutlu ki. Yaşam enerjisi yükseldi resmen...
      Yorumunuz için ben teşekkür ederim...

      Sil
  10. İlk resme bayıldımmmm demeden yoruma geçemezdim. Çok faydalı bir yazı. Benim çocuğum yok gerçi ama olsun:)) yeğenim de ufacıkken annemle kek kurabiye yapardı. Erkek çocuklarına özellikle öğretmek lazım. Güzel yetiştiriyorsunuz umarım gelecekleri de çok güzel olur. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim bütün güzel dilekleriniz için. Kesinlikle erkek çocuklarına da mutfak becerileri kazandırmak gerek, ileri de eşleri de rahat eder biraz sayemizde fena mı? :)))

      Sil
  11. Çok doğru ve çok yararlı bir yazı olmuş.Katılmamak mümkün değil :)Bu arada oğlunuza da maşaAllah :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, çocukları süs bitkisi gibi yetiştirmek doğru değil çünkü..

      Sil
  12. Kesinlikle katılıyorum yazdıklarınıza, hayatı yaşayarak öğrenecekler. Sen küçüksün diye uzaklaştırılan çocuklar bir zaman sonra öğrenme heveslerini de yitirirler diye düşünüyorum. Kaleminize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler evet en iyi öğrenme yöntemi yaparak ve yaşayarak öğrenme olduğu için bunlar gerekli onların iyiliği için...

      Sil
  13. Sizin gibi anneliği kutsal bir görev olarak yapan her insana müthiş öneriler bunlar. Çocuğun özgüveninin olup olmaması ilerde onun başarılı olup olmaması ile doğru orantılı bence. Bu daha bir önemli konu :) Allah bagislasin bu arada :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Anneliğin kutsallığını hak edecek kadar elimden geldiğince yapmaya çalışıyorum. Herşey evlatlarımız için canları sağ olsun...

      Sil
  14. Acayip bir toplumuz, maalesef çocuklara öğretilecek şeyler bile cinsiyetlere göre ayrılmış. Oysa sizin de söylediğiniz gibi her iki cinsin de kendi hayatını idame ettirebilecek becerilere ihtiyacı var. Düşüncenizden ötürü tebrik, paylaşım için teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çocukların bu tür işlerde kabiliyetli olmalarının küçükken verilen eğitimle olduğuna inanıyorum ben ;) Ben teşekkür ederim yorumunuz için :)

      Sil
  15. Teşekkürler canım bir uzmandan böyle şeyler okumak daha bir güzel oluyor <3

    YanıtlaSil

Okuduysanız ve yorum bırakırsanız sevinirim :)