Çocuklu Hayat

Çocuklu Hayat

12 Ekim 2015 Pazartesi

Çocuklarda Diş Sağlığı

diş ile ilgili görsel sonucu

Beyaz inciler çoğu zaman çıkarken anne-babalara kök söktürür. Çıkmak için bu kadar çaba harcayan onlar değilmiş gibi sinsi sinsi çürümeye başlayan dişlerin sağlığını korumak başlı başına bir sorun. Peki neden? Şöyle ki Görkem'i ilk diş kontrolüne 1 yaşında götürdüm. Her gün düzenli fırçalama olanağım olmasa da diş temizliğine önem verdim hep. İlk dişler çıktığı andan itibaren anne sütü bile olsa gece beslenmesinin diş çürüklerine neden olduğunu sonradan öğrendim. Hoş önceden öğrensem pek birşey değişmeyecekti. 7 aylık bir çocuk sabaha kadar aç duramaz. Anne sütü verdikten sonra ağzının içini gazlı bezle temizlemek gerekiyormuş. Onu yapınca çocuk uyanacak zaten uyku başlı başına bir sorun. Derken bu temizlik işi yılan hikayesine dönecekti.
Onur'un sağolsun abisi sayesinde yemediği şeker, çikolata kalmadı. Görkem 3 yaşına kadar çikolatayla hiç tanışmamıştı. Bayramlarda tutulan çikolatayı oyuncak sanıyordu, o kadar yani :) Dişleri çıktığından bu yana yatmadan önce düzenli olarak muhakkak fırçalar. Bu kadar baktığımız halde ilk dolgusunu 5 yaşında yaptırdık. Şu anda 3 tane dolgusu var. Bir de nur topu gibi yaratığa dönüşmüş çürümüş bir azı dişinin çekilip yerine yer tutucu yapılması gerekiyor, diğer dişlerinin sırasının bozulmaması içinmiş. Dişlerin hem yapısında hem de sağlığında ailenin genetik yapısının önemi çok büyükmüş. İsterseniz kendinizi parçalayın benim gibi... Nafile... Aman nasılsa genlere bağlıymış diye hepten koyumu verelim. Yok biz yine de elimizden gelenin en iyisini yapalım...
Görkem 5 yaşındayken diş hekimliği fakültesi
Düşük oranda floroid içeren çocuk diş macunları kullanalım.
6 ayda bir muhakkak dişlerini hekime kontrol ettirelim. 
Erken yaşta çürüklerin tespit edilip, süt dişi nasıl olsa düşecek dolgu yaptırmaya ne gerek var diye düşünmeyin. Örneğin köpek dişi gibi geç düşen süt dişlerinin düşmesi 12 yaşı bulduğu için erken yaşlarda çürükleri tespit edip dolgu yaptırmak büyük önem arz ediyor.

Küçük çocuklarda diş fırçalamak çoğu zaman sorun olabiliyor. Diş temizliği için Xylitol içerikli sakızlar, öneriliyor. Kutularının üzerinde Ksilitol yazan sakızları tercih edebiliriz. (Xylitol yapay tatlandırıcı olup, sükroz ve benzeri şekerlerden farklıdır. Bu sayede bakteriler bunu fermante ederek diş çürümesine neden olmaz. Bazı araştırmalarda xylitol'ün plak oluşumunu engellediği görülmüş.) Bunun için Vivident, First, chew gibi sakızları kullanarak, dişlerini fırçalatmayan çocuklarınkini hiç yoktan iyidir diyerek bu şekilde temizleyebiliriz. 

Amaaan bizimkisi kendisi fırçalıyor diye düşünmeyin. Arka dişlere tam ulaşamadıkları için onların çürümesi daha erken gerçekleşiyor. Evet her gün yatma faslının uzamasına da sebep oluyor bu durum ama sağlıklı beslenme ve büyümeleri için şart. 

Geçenlerde diş doktorumuzdan tesadüfen öğrendiğim bir bilgiyi de eklemek istiyorum. Oldu ki kalıcı dişlerinizden birisi bir kaza sonucu yerinden çıktı. Hemen çıkan dişi kökü ile birlikte varsa süt yoksa suyun içine koyup en yakın diş hekimliği fakültesine başvurun. Bu dişleri ameliyatla yerine dikiyorlarmış. Eskisi kadar sağlam oluyormuş merak etmeyin. Bu bilgide burda dursun ee yazıda artık son bulsun :)) Ayyy çok manidar oldu ;)

Aman dişlerinize iyi bakın... 

7 yorum:

  1. Bir de o süt dişlerinin dökülmesi var. Bayılıyorum dişleri eksik ufaklıklara :) Bu arada çok faydalı bilgiler paylaşmışsınız, teşekkür ederiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fare kemirmiş gibi oluyor :)
      Faydalı olursam ne mutlu bana ;)

      Sil
  2. Merhabalar sizi takibe aldım çok faydalı paylaşımlarınız var :)

    YanıtlaSil
  3. Ayyy o diş fırçalama mersimi bizde de var her gün yatmadan bir doz :)
    Yeter ki fırçalasınlar da ;) merasim olsun :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İki tane olunca merasimler birbirine karışıyor laftan anlamayanlar anlayıp da işine gelmeyenler olunca :)

      Sil
  4. faydalı bilgiii. ilgililenlere söleriiim :)

    YanıtlaSil

Okuduysanız ve yorum bırakırsanız sevinirim :)