Anasınıfından ilkokula geçişte hem ailelerin hem de çocukların okula adaptasyonu zaman alıyor. Yani en azından benim için öyle oldu. 3 yıl anaokul eğitiminden sonra Görkem'in geçen yıl 1. sınıfa başlamasıyla bende tedirginlikler başladı. Geldi mi gitti mi? Sürekli bakıcıyı arıyordum. Sık aralıklarla tembihliyordum Görkem'i "Servisle gidip geliyorsun ama bugün seni ben götüreceğim yok babanın arkadaşıyım yok annenin arkadaşıyım diyen hiç kimseye inanma. Seni sadece servis getirip götürecek. Aman oğlum yabancılarla konuşma, sana birşeyler verirlerse yeme, büyük abiler senden birşeyler isteyip seni yapman için zorlarlarsa hemen öğretmenine söyle ve muhakkak benim haberim olsun" diyerek belki de çocuğu yıldırdım. İlkokulda tenefüs saatlerinde öğretmen denetimi olmadan serbestçe bahçede dolaşıyorlar. Okul kapısından kimin girip çıktığı belli değil. Tamam bahçede nöbetçi öğretmenler var. Ama çoğu çevresinde bir sürü öğrenciyle konuşarak tenefüsü geçiriyor.
Dışarısı tehlikelerle dolu hele büyük şehirlerde çocuklarımızın güvenliğini sağlamak, kötü niyetli insanlardan korumak için herkes kendine göre bir yöntem geliştiriyor. Bunlardan biri de belki çoğunuzun da rastladığı, benim geçen sene sosyal medyadan gördüğüm yurt dışında yaşanan bir olay şu şekilde gerçekleşiyor.
"Yabancı bir adam okul çıkışında 7-8 yaşlarında bir çocuğa seni annene götüreceğim bugün seni benim almamı söyledi. Ben annenin arkadaşıyım diyor. Çocuk hayır benim haberim yok gelemem deyince adam ısrar ediyor. Eğer beni almaya geldiysen annem mutlaka sana şifreyi söylemiştir deyince adam afallıyor. Ve çocuk avazının yettiği kadar bağırmaya başlayınca adam kaçıyor."
Bunu orada görür görmez Görkem'e anlattım. Zaten bu konularda çok hassastır. Ben veya baban dışında kim seni almaya gelecek olursa bu şifreyi mutlaka sana söyleyecek dedik. Hemen aramızda bir şifre cümlesi belirledik. Ve avazı çıktığı kadar bağırarak imdat çağırma provaları yaptık. Hatta şehir dışından gelen babaannesi bir kaç defa onu okula almaya gittiğinde ona şifreyi söyleyerek alması gerektiğini söyledik ki tatbik etsin diye. Güvenli bir şekilde bir başkasının onu nasıl götürebileceğini görsün istedik.
Okulların yeni açıldığı şu günlerde belki sizlerde kullanmak istersiniz diye paylaşmak istedim. Allah tüm çocukları kötü niyetli insanlardan korusun...
Gerçekten çok mantıklı bir hareket. Benim de küçük yeğenim ana sınıfından 1'e geçince merak edip okudum. Çocuklar çok hassas oluyor o yaşlarda bizim ki de sınıfı bulamam diye korkmuş tenefüse çıkmamış :) Ama bu şifre işi benim de kafama yattı uygulamaktan zarar gelmez. Çok teşekkür ediyorum iyi bloglar.
YanıtlaSilFarklı farklı korkuları oluyor ufaklıkların bir de beklenmedik tehlikeler var bunun gibi tedbir almak lazım tabiki de. Aynen uygulamanın faydası var zararı yok. Ben teşekkür ederim ziyaretin için...
SilÇok faydalı bir hareket, paylaşım için teşekkürler.
YanıtlaSilAllah herkesin çocuğunu korusun, iyi insanlarla karşılaşmayı nasip etsin inşallah.
Rica ederim faydalı olursam ne mutlu bana :)
SilAmin, hep güzellikler bulsun onları...
Süpermiş teşekkürler :)
YanıtlaSilRica ederim ;)
SilAllah çocuklarımızı korusun . Harika bir paylaşım olmuş . Şifreyi söyle süper fikir .
YanıtlaSilTeşekkürler, amin korusun onları hep korusun...
SilÖnemli bir ayrıntı, ihmal edilen bir konu hatta....
YanıtlaSilAynen ihmal ediliyor ama ihmale açık bir konu değil...
SilÇok mantıklıymış sahiden de..sağolasın paylaşım için :)
YanıtlaSilAynen öyle, rica ederim ;)
Silblogunuzu takipteyimm.. benim blogumada beklerim. sevgiler... :))
YanıtlaSilhttp://setenayileguzellik.blogspot.com.tr/
Hoşgeldiniz... İade-i ziyaret yapacağım mutlaka...
SilYazıyı okuyunca Kemal Sunal ve Şener Şen'in Şabanoğlu Şaban filmi aklıma geldi Kemal sunal nöbet tutarken , şener şen geliyordu parolayı bilemeyince omuzundan vurmuştu şener şeni, :) Çok mantıklı ve bence herkesin uygulaması gereken bir davranış özellikle de küçük yaştaki ailelerin ebeynleri için çok iyi bence. Böyle güzel bir olayı duyurduğunuz için teşekkür ederim.
YanıtlaSilEvet hatırladım o filmi :))
SilRica ederim. Çola çocuğa karışınca uygulamalı denersin iyi bir yöntem ;)