Çocuklu Hayat

Çocuklu Hayat

10 Eylül 2015 Perşembe

KIZ KARDEŞİM İÇİN - JODİ PICOULT


Kitap uzun süredir elimdeydi. İşlerin yoğunluğu, çocuklara ayıracak vaktin artması, benim yorgunluklarım derken kitap elimde süründü gitti. Peki sürünmeyi hak eden bir kitapmıydı. Asla tamamen benden ötürü bir durumdu bu yanlış anlaşılmasın. Aylar önce yazarın en çok satan kitaplarının içinden seçmiştim heyecanla. Dramatik kitapları kitaptaki o duygu selini yaşamayı seviyorum. Picoult, öyle basma kalıp şeylerden bahsetmiyor. Picoult'un karakterleri işleyişi sanki film gibi gözümde canlanıyor. Cinsiyetlerin kendilerine özgü niteliklerini büyük bir ustalıkla yazıya dökmüş yine bu kitabında. 

Kitabın baş kahramanı Anna. Anna'dan başka 6 kişinin duygu düşünceleriyle, onların gözünden anlatılıyor olaylar. Ablası Kate çok hasta olan Anna'nın dokuları uyduğu için ablasına ilik veriyor. Anna küçük yaşlarından itibaren hasta olmadığı halde hastanelerde geçiriyor çocukluğunu. Ablası tam iyileşti derken hastalığı yeniden nüksediyor. Her defasında ailecek yıpranmanın getirdiklerini, evlatlarının hastalığıyla nasıl mücadele ettiklerinin, Anna'nın yaşam hakkına saygı duyarak nasıl mücadeleye devam edebileceklerinin büyük bir ustalık ve duygu yoğunluğuyla anlatıldığı kitabı oldukça beğendim. 

Karakterlerin ağzından parça parça anlatıldığı için, diğer karaktere her geçişimde acaba bu cepheden olaylar nasıl devam edecek diye beğenerek okuduğum "Kız Kardeşim İçin" i okumak isteyenlere seve seve tavsiye ederim. 
"Kardeşlik ilişkisi tamamen adillik üzerine kuruludur. Kardeşinin senin sahip olduğun kadarına sahip olmasını istersin; aynı miktarda oyuncak, tabağınızda aynı sayıda köfte, aynı derecede sevilmek. Fakat anne olmak tamamen farklı birşeydir. Çocuğunun senin sahip olduğundan hep daha fazlasına sahip olmasını istersin. Onun altında bir ateş yakmak ve hızla yükselmesini izlemek istersin"

Okumaya bol bol zamanımızın olduğu sağlıklı günler diliyorum... 

12 yorum:

  1. Güzel bir kitaba benziyor. Annelik "çocuğunun senin sahip olduğundan hep daha fazlasına sahip olmasını" istemektir. Gerçekten öyle. Böyle kitapları ben de çok seviyorum. İnşallah vakit bulur da okurum. ;)

    YanıtlaSil
  2. Bu kitap filme çekilmiş miydi?Sanki öyle hatırlıyorum...Bu arada keyifli okumalar dilerim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Filmi yapıldıysa da ben görmedim ama ben kirabını okuduysam filmini izlemiyorum kitabın o büyüleyici etkisi kayboluyor bende. Teşekkür ederim keşke bol bol vaktim olsa da çokça okusam...

      Sil
  3. Anne olmak aynen dediğin gibi; "ateş yakıp hızla yükselmesini izlemek" istiyorsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anne olmayı kelimelerle anlatmak kifayetsiz tarifini ancak yaşayanlar bilir öyle değil mi? ;)

      Sil
  4. Arkadaşlıklarda, kardeşliklerde hep bir çekememezlik oluyor. Fakat annelikte bencilliğe yer yok sanırım. Çocukların belirli bir yaşa gelebilmesi için sanırım bu zorunlu bir şey. Fakat yaşlar ilerledikçe annelerin de biraz kendilerine bakmaları lazım artık. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşte anne yüreği hep evlat için çırpınıyor.
      İlerde kıymetimizi bilsinler yeter...
      Sevgiler...

      Sil
  5. Güzel bir kitap belli. ama ben okuyamıyorum bu tarz kitapları çocuklar ile ilgili tahmin edmeyeceğiniz kadar hassasım bir başladımmı ağlamaya haftalar sürüyor.

    Takibe aldım bende beklerim sevgiler
    tesetturnotlari

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz...
      Keyifli paylaşımlarda buluşmak üzere yine beklerim...
      Sevgiler...

      Sil
  6. Merhaba , kızkardeş benim için çok öenmlidir bundan dolayı bu kitabı hemen okuyacağım çok merak ettim doğrusu ..
    bu arada sizi blog keşiften buldum bende beklerim sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kız kardeşliğin duygusallığından daha çok hastalığın aileye getirdiği ve kız kardeşine mecburen ailesi istediği için donör olmuş bir kız kardeşlik anlatılıyor. Yanlış yönlendirmiş olmayayım sonra ;)

      Sil

Okuduysanız ve yorum bırakırsanız sevinirim :)