Çocuklu Hayat

Çocuklu Hayat

8 Ağustos 2016 Pazartesi

Bebeklerde Göbek Fıtığı

çocuklarda göbek fıtığına ile ilgili görsel sonucu
Bebeklerdeki göbek fıtığı, bebek ağladığında, öksürdüğünde ve gerindiği zaman göbek deliği çevresinden dışarı doğru şişen yumuşak çıkıntı bir dokudur. Doğumdan önce tüm bebeklerin kan damarlarının göbek kordonuna ulaşmak için geçtiği bir delik vardır. Bazı durumlarda bu delik doğumdan sonra tamamen kapanmaz. Sorun göbek çevresindeki halkayı bir araya getirememekten doğmaktadır. Buradaki çıkıntıya sebep olan durum az bir miktar bağırsağın göbek deliğinden dışarı kaymasıdır. Aman telaş etmeyin öyle bağırsağın çıkması falan diye anlatınca çok ciddi bir rahatsızlıkmış gibi algılanmasın. Uzmanlar diğer fıtıklara göre tehlikesi en az fıtığın göbek fıtığı olduğunu belirtiyor. 
bebeklerde göbek fıtığı ile ilgili görsel sonucu
Ben de göbek fıtığı ile ilk kez Onur 2 aylıkken tanıştım. Göbeği normal bir şekilde düşmüştü. Göbek yarası kapanmıştı. Öyle çok ağlayan bir bebek de değildi. Ama ağlamayan bebek olur mu? Çok ağlayasının tuttuğu bir günün ardından bir de baktım göbeğinden pırt diye bişey pörtlemiş. Aynı yukarıda ilk resimdeki gibi... Telaşlandım tabi. İnternette çok mühim bişey olmadığı belirtiliyor, lakin pinpirikli ben bu bilgi ile yetinmek istemedim. Sağlık ocağına gidip, aile hekiminin madeni parayı göbeğine bağla geçer demesiyle biraz sakinleştim. Parayı yıkadım, kaynattım, bağladım göbüşüne...2-3 gün geçti paranın rengi göbüşünü morartmış. Yaptığım bu işlemin ona acı verip vermediğini de bilemeyince, doğruuu çocuk cerrahının yolunu tuttum. 

Cerrah, para koymaya falan gerek yok dedi. Bir yandan dışarı çıkan göbeği parmağıyla içeri doğru iterken diğer eliyle de göbek deliğini çaprazlayacak şekilde flaster bez bant yardımıyla bantladı. Çapraz şekilde bant yapıştırdı yani. Banyodan banyoya bu şekilde bantlayın geçer dedi. 1 yaşına kadar geçmezse 5 yaşında ameliyat etmemiz gerekir dedi. neden olduğunu sormasam olmazdı tabi. Çok ağlamanın yanında genetik faktörlerin de etkili olduğu soyağacında göbek kasları zayıf bir vaka varsa onun etkili olduğunu söyledi. Biz de ya nasip diyerek o günden sonra banyodan banyoya bandını değiştirdik. 2-3 hafta kadar bantladık. Baktık bant cildini tahriş ediyor komple çıkardık. Çünkü doktor bu şekilde yapılmasa da kendiliğinden geçebileceğini söylemişti. Biz sadece iyileşmesini hızlandırdık. Şükürler olsun ki 2-3 ay içerinde tamamen iyileşti. 
İçimiz rahat etsin ille biz o göbek fıtığını içeri sokalım tedaviye yardımcı olalım derseniz. Yine bir doktora danışarak, medikallerde satılan göbek bağlarından edinebilirsiniz. 

Ha tabi birde sizin bebeğinizde;
-Fıtık içeri itildiğinde içeri girmiyorsa,
-Fıtık aniden büyümeye başladıysa,
-O bölgesi hassaslaşırsa,
-Ağlayınca fırlıyorsa, 
-Bebekte kusmaya neden oluyorsa muhakkak bir uzman doktora başvurmakta fayda var.

Keşke çocuklar hiç hastalanmasa, ağlamasa, üzülmese, hep gülse, hayat daha güzel olmaz mı?

6 yorum:

  1. Kardeşim 4-5 yaşlarındaydı sanırım ameliyat olmuştu. Çok ağlamaktan der annem hala..
    Hakikaten bağırdımı can hıraş bağırırdı...
    Siz ne güzel ameliyatsız atlatmışsınız... Gelmiş geçmiş olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belki de kardeşinin ki çok ağlamaktan da iyileşmemiş olabilir Şebnemcim.
      Şükürler olsun kendiliğinden geçmişti. Teşekkürler...
      Sevgiyle kal...

      Sil
  2. Aman Allah hiç birimizin evladına şifasız hastalık vermesin

    YanıtlaSil
  3. Çocuklarrrr hiç kıyamam ama ağlamasalar da dertlerini nasıl anlatacaklar.

    Cuma günleri, aksilikler olmazsa ben de ayrıca çocuklarla ilgili,(Küçük iİnsanlara Oyun ve Eğitim )konulu,tecrübe ve bilgilerimi paylaşıyorum.İlginizi çeker okursanız sevinirim.
    Bilgilendirme çok değerli emeğinize sağlık.
    Şimdilik azıcık gezebildim,bloğunuzu tebrik ederim.Takip edeceğim.
    Ailenizle ömür boyu mutluluklar dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz :)
      İlgimi çekmez olur mu hiç. Çocuklarla ilgili her konuda algıda seçiciliğim var hemen kulak kesiliyorum :)
      Ziyaretiniz için çok teşekkür ederim, tecrübe çok önemli parayla satınalınamayacak bişey ve siz bunu paylaşıyorsunuz. Bende bu paylaşımlardan faydalanmak için sık sık ziyaret edeceğim sizi ;)
      Görüşmek üzere hoşçakalın...

      Sil

Okuduysanız ve yorum bırakırsanız sevinirim :)