Çocuklu Hayat

Çocuklu Hayat

21 Nisan 2016 Perşembe

Bir Kaç Çocuk Kitabı

Aslında bir kısmını okuyalı bir iki ay oldu. Yazmayınca not etmeyince konusu neydi neydi diye düşünürken ben bunu en iyisi bir daha okuyayım yok okumayayım duygusuyla çelişmektense unutmadan kısa kısa buraya da yazayım.

Patlamış Mısır Korsanları - Alexander McCall Smith
Abur cubur peşinde serisinin dört kitabından birisi olan patlamış mısır korsanlarını Görkem de sever diye tercih ettim. Malum erkek çocuklarına korsanlar, arabalar, robotlar deyince akan sular duruyor. Bakalım sevecek mi daha belli değil. Okuldan verilen kitaplar ödevlerden başını kaldırdığı zaman o da okuyacak. Biraz bahsettim adını duyunca bile gözleri ışık ışık oldu. O bugünlerde Kumdurdu serisiyle haşır neşir :))

Çocuk kitaplarında sayfa sayısı önemli kitabı görünce bi gözleri korkuyor çocukların. 92 sayfalık kitap 9 bölümden oluşuyor. Karayip Denizi'ndeki Cinmısırı adalarında yaşayan avuç içi kadar insan topluluğunun yaşadığı adada Cinmısırı yetiştirip, deniz yoluyla ticaretini yaparak geçimlerini sağlıyorlar. Taki bir gün cinmısırı yükledikleri gemi korsanlar tarafından yağmalana kadar...
Lusi, Hermoni ve Sem adlı çocuklar, Kaptan Foster'ın gemisine yeniden yüklenen cinmısırlarını korsanlardan korumaya kaptana yardım için onunla birlikte yola çıkarlar. Yola çıkmak için valiz hazırladıkları sırada Hermoni'nin azıcık telaşlı annesi "Diş fırçanızı unutmayın, eğer korsan birilerini görürseniz onlardan kötü davranışlar edinmenizi istemiyorum" demesi çok hoşuma gitti. Çocuklar kahramanlık peşinde anne hala davranış derdinde :)) Korsanların tekrardan yağmaladıkları cinmısırlarını nasıl kurtardıklarını öğrenmek isterseniz kitabı bir de siz okuyun derim.

Genel olarak anlatımını, akıcılığını beğendim. Tekrarlayan, gereksiz, sıkıcı cümlelere rastlamadım. Hatta korsanlar çocukları kaçırınca heyecan yaptım. Ona sebep sayfaları arka arkaya çevirip bir solukta okudum. Serinin diğer kitapları; Balonlu Sakız Ağacı, Çubuk Makarna Düğümü ve Halka Çörek Zinciri'ni de en kısa zamanda alıp, okumak istiyorum. Hem çocuk hem de yetişkin kitaplarından onlarca kitap sıralanmış beni beklerken o en kısa zaman ne vakit olur bilemiyorum artık ;) 

Televizyona Düşen Çocuk Gip - Gianni Rodari
Televizyon izlemeye çok düşkün bir çocuk olan Giampiero Binda, Milano'daki evinde televizyon izlerken karşı koyulamaz bir güç tarafından televizyonun içinde çekilir. Gip'i televizyonun içinden çıkarmak için çabalamalar bir kaç bölüm devam ettiktan sonra kitap farklı bölümlerle devam ediyor. 

Çocuk kitapları genelde kısa kısa bölümlerden oluşuyor Gip'te de olduğu gibi. 184 sayfa olan kitabın en çok "uyumak isteyen robot" bölümünü okurken eğlendim. Robot uyumak istiyor ama bir türlü başaramıyor. İnsanların nasıl uykuya daldıklarını öğreniyor ve bunu kendisi de deniyor. Başlıyor koyun saymaya... Robot koyunları çitten atlatmayı düşlüyor düşlemesine de onun rastladığı koyunlar çok inatçı çıkıyor. Bir türlü çitten atlatamıyor :)) Ama sonunda koyunları atlatmayı da uykuya dalmayı da başarıyor. 
Yine en çok beğendiğim bölümlerden bir tanesi de "Yumurta içindeki bir dünya". Yumurtanın tepesi açılıyor ve içinden bir sürü minik adam çıkıyor. Mutfak masasının üzerini kaplayacak oraya bir şehir kuracak kadar çok minik adam.. İnsan kendisini dev gibi hisseder değil mi? Bir düşünsenize 30.000 tane minik adam masanın üzerinde harıl harıl çalışıp bir şehir kuruyor :))

Genel olarak biraz sıkıcı buldum. Bana saçma gelen çok hikaye vardı içinde. Esasen çocuklar için yazıldığı için bir de onların gözüyle bakmak lazım tabi  Kitap alışkanlığı kazandırmaya çalıştığım Görkem'e bu tür riskli kitapları şu aşamada okutmuyorum. Daha okuyacak bir sürü harika çocuk kitabı varken bundan şimdilik eksik kalmasında bir sakınca görmüyorum. 

Küçük Kara Balık - Samed Behrengi 
Annesiyle birlikte derede yaşayan küçük kara balık, her gün sabahtan akşama kadar annesinin peşine takılır, bir oraya bir buraya yüzermiş. Ama bu rutinden hiç memnun olmayan küçük balık bir sabah annesine "ben bu derenin ucunun nerede olduğunu düşünüp duruyorum, başka yerlerde neler olup bittiğini gerçekten bilmek istiyorum, gitmek keşfetmek istiyorum" demiş. 
"Günün birinde gözlerimi açıp, hepiniz gibi yaşlandığımı ama hala aynı balık olduğumu, ilk başta bildiğimden fazla birşey bilmediğimi görmek istiyorum" diyen yaşamı sorgulayan bir balığın hikayesi. Çocuklar için iyi bir örnek aslında bizim küçük balık, yaşamı sorgulamalarını ve yaşamanın kendilerine fayda sağlayacak bir şeyler katması gerektiğini gösteriyor. Tabi evi terk etmesini saymazsak ;) 

60 sayfadan oluşan ilk okuma tarzı kitaplardan yazı puntosu büyük ve tek lokmalık, bir solukta okunacak küçük kara balığın özgürlüğü arama hikayesini öğreniveriyorsunuz. Sürekli raflarda gördüğüm hep aklımda olan bir kitaptı. İyi ki okumuşum dediklerimden...

Kitaplardan Korkan Çocuk - Susanna Tamaro
Leopoldo'nun ailesinin onun kitap sevmediğini bile bile doğum günü için hediye olarak yine kitap almasıyla başlıyor. Annesinin götürdüğü bir psikoloğun teşhisi kitap korkusu oluyor. Öyleki Leo'ya kitaplar; kara lekelerle dolu beyaz kağıtlar gibi geliyor ve bakar bakmaz sanki atlı karıncaya binmiş gibi başı dönmeye başlıyor. Doktor, televizyon izlememesini ve video oyunlarından uzak durmasının bunun tedavisi olduğunu söylüyor. Çocuk gözüyle bakarsak ne sinir bozucu bir durum değil mi? Doktoru boğuveresi gelir insanın :)) Doktorlar ne diyorsa koşulsuz inanmalı güvenmelimiyiz? Bence hayır! Çocuğumuza da kulak vermeli, onun söylediklerini dikkatle dinlemeli ve önemsemeliyiz. Aksi takdirde çocuklarımızdan uzaklaşırız ve iletişim engelleri koymuş oluruz değil mi?
Leo'nun babası günlük bir limit belirliyor ve kitap okuması için onu zorluyor. Sonrasında Leo evden kaçıyor ve parkta tanıştığı kör bir adamla sohbetin sonunda birlikte Leo'nun evine gidiyorlar. Sonuç olarak bu adamcağızın Leo'da olan rahatsızlığı tespit ettiği ve anne-babasının anlayamadığı anlaşılıyor. Bir ebeveyn olarak kendimce oldukça fazla ders çıkardım. Çocuklarımıza baskı yapmadan yapmalarını istediğimiz davranışın onlar için tatmin edici bir sebebi mutlaka onlara açıklamalıyız.

41 sayfa ve bir lokmalık (tek bir) hikayeden oluşan Leo'nun hikayesini çok sevdim. İçinde hem küçüklere hem büyüklere hayat dersleri var, alırsanız tabi ;)

Okumaktan hiç vazgeçmeyen, ahlaklı, sağlam karakterli çocuklar yetiştirmek dileği ve keyifle okuyacağımız kitaplarla buluşmak umuduyla sevgiyle kalın...

18 yorum:

  1. Bu paylaşımlar nasıl işime yarıyor bilsen. Çok teşekkürler. Kitaplığımızı düzenleyince Ece için yeni kitaplar almam lazım.
    Hepsini listemize ekledim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşinize yaradığına sevindim.Rica ederim okumak aynı zamanda paylaşmak büyük bir zevk benim için.

      Sil
  2. ne güzel kitaplarmış teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  3. çok teşekkürler , bu paylaşımlar o kadar değerli ki çocuklarımız için.
    susanna tamaronun çocuk kitabı yazdığını bilmiyordum. sevdiğim bir yazardır. çok şaşırdım.
    harika yorumlamışsın. senin büyük bunları okuyor di mi kaç yaşındaydı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende takip ediyorum bu tür paylaşımları çok fayda sağlıyor bana da bir anne olarak sizlerinde işine yaracağını düşünüyorum. Rica ederim yorumumu beğendiğine sevindim ;)
      Büyük oğlum 8,5 yaşında rahatlıkla okuyor. Dili de ağır olmadığı için rahatlıkla anlayabiliyor.

      Sil
  4. Blogları geziyordum, bir uğrayayım dedim. Resmen şirin kitaplar bunlar. Küçük Kara Balık'ı Farsçasından okumuştum. Güzel bir serüvendi. Nasip olursa diğerlerini de okurum inşallah. Bana da beklerim canım ❤

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz Emine hanım,
      Küçük kara balık klasiklerden olduğu için okuamayan yok denecek kadar az kişi var sanırım ;)
      Hemen iade- ziyaretimi gerçekleştireceğim.

      Sil
  5. Son 3 kitabı okumuştuk bizde geçen yaz.
    Oytun normalde böyle kitaplardan hoşlanmıyor... Nerde canavarlar, kurtlar, absurt kitaplar Oytun orada...
    Bizde anlaşma yapmıştık bir onun seçtiği, bir benim seçtiğim...
    Çok anlayarak okumadı muhtemelen ama inatla diretiyorum hala :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çocuklara kitap alışkanlığı kazandırmak epey çaba gerektiriyor. Daha başlardayız bakalım sonuç ne ne olur bilinmez?

      Sil
  6. kuzenlerimin kitaplarını okumaya bayılıyorum, çocuğum olunca sırf kendim okumak içinde alıcam bunlardan :) patlamış mısır korsanları nasıl güzel bir isimdir!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ana oğul ortak okuyoruz işte...
      İsmi çok hoş gerçekten :)

      Sil
  7. ilk ikisinin konuları ne eğlenceli imiş ama yaa :)

    YanıtlaSil
  8. Bende kızıma kitap okuma sevgisi aşılamaya çalışıyorum. Televizyona düşen çocuğu sevebilir gibi geldi. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bana kalırsa televizyona düşen çocuk alıştırma aşaması için kötü bir seçim Kadriye hanım. Kumkurdu serisini tavsiye ederim kızınıza beğeneceğine eminim ;)

      Sil
  9. Kahvemi içerken hızla bir göz geçirdim bloga..:)
    Çok verimli ve güzel yazılar var. Sanırım oldukça faydalanacağım sizden.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne iyi etmişsiniz blog okurken de kahve iyi gider hani ;)
      Beğendiğinize sevindim. Çok teşekkür ederim. Her zaman beklerim.
      Sevgilerimle...

      Sil

Okuduysanız ve yorum bırakırsanız sevinirim :)