Çocuklu Hayat

Çocuklu Hayat

25 Mayıs 2015 Pazartesi

KUZU GÖBEĞİ MANTARI

ekran-resmi-2015-03-26-13.36.49.png

Mantargiller familyasından olduğu için tadı mantarı andırıyor ama daha leziz. Daha çok çam ormanlarında ağaç kenarlarında yetişen kuzu göbeğinin yaşının kilosu 80 lira iken kurutulmuş hali daha da kıymetli kilosu 300 lira civarında ihraç ediliyormuş. Bir çok yiyecek gibi her derde deva. Özellikle kansızlığa iyi gelmesi beni şaşırttı. Protein yönünden oldukça zengin olan kuzu göbeği zihnin iyi çalışmasını ve vücudun dinç kalmasını sağlıyor. Ayrıca kansere karşı da çok etkili olduğu belirtiliyor. 

kuzu göbeği mantarının kurutulmuşu ile ilgili görsel sonucu
Kuzu göbeği mantarıyla abim sayesinde tanıştık. Abimin bi arkadaşı ona söz vermiş arkadaşının getirdiği gün de tesadüfen bizde oradaydık. Kendisi farklı tatlara çok meraklı olduğundan akşamın geç saati olmasına rağmen 2-3 tane kuzu göbeğini gelir gelmez pişirdi. Orada azcık pişince kıymetlendi çok güzel yediler benim ufaklıklar... Abime kalsan 3-4 taneye yeter yeter diyordu. Elini korkak alıştırma ver ver daha da çoğalır diyen yengem sağolsun bol bol kattı biz giderken, her ne kadar abim kuzu göbekciklerine kıyamasa da yengem sağolsun sloganıyla burdan devam edelim:)) Neyse efenim pişirdik göbekçiklerimizi. Benim kuzucuklar ağzına bile sürmedi. Eşimde yoktu o gün. Fazla da bekletemedim zehirler falan diye. Pişirip bir güzel yedim. Pişirim aşamalarını paylaşayım istedim. Görsel olarak da ilginç çünkü. 


Gözenekleri çok açık olduğu için kumun sağlıklı temizlenememe ihtimalini göz önünde bulundurarak, 10 dakika kadar sirkeli suda beklettim. Daha içime sindi böylesi. 


Doğranış biçimi çok hoşuma gitti. Yaradılışı nedeniyle halka halka oldu. 


Suyunu çektikten sonra biraz tuz ve bir dolu yemek kaşığı terayağıyla mantarlarımı buluşturduktan sonra işte o muhteşem lezzet çıkıyor karşımıza :)


Afiyetler ola... 

12 yorum:

  1. Mantara karşı ön yargılı bir toplumuz ama ben çok severim. Vejetaryenlerin eti diyebiliriz.

    YanıtlaSil
  2. mantar çok severim sık sık yerim ama kuzugöbeği ilk senden duydum bi sorayım pazarda felan alla alla, güzel de diyon :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sürekli satılan bir mantar türü olduğunu sanmıyorum deep bunun gibi birçok tür daha var mesela domalan var bu yıl ondan siftahım yok o daha da leziz. Yağmur yağdıktan sonra bahar mevsiminde bir dönem bulunuyor bunlar. Ama sen yine de sor belki de bulursun.

      Sil
  3. ilk defa duydum şahane bi görüntüsü var.ben doğal mantardan çok korkarım.annem sağlığı yerindeyken benim için alırdı,pişirirdi.şimdi kimselere güvenemiyorum bu konuda.ı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında bende korkarım hiç tüketmem güvenemem ama bu başka bir tür olduğu için getiren kişiye de güvenince pişirebildim.
      Görüntüsüsüyle dokusu biraz tezatlık yaratıyor daha yumuşak gibi görünen ama sert bir dokusu var.

      Sil
  4. baksanaaa, yazının altında "öykü" diyorsa gerçek değil kurgu kiiiii :) ot filan içmem ki ben ayolcuum :)

    YanıtlaSil
  5. Biz de Beyşehirde tanıdık bu vatandaşı :) Zehirli değilmiş, beklese de sıkıntı olmaz diye düşünüorum. Ama yıkama aşamasında içinden bazı sürprizler çıkarabiliyor haberin olsun. Çamlık alanlarda mart-nisan gibi toplanıyor, domalandan çok daha lezzetli bence. Afiyet ola...

    YanıtlaSil
  6. kültür mantarı dışında hiçbir mantara cesaret edemiyorum. tabi sizin tanıdığınız belli. afiyet olsun. bu arada bloğunda hayırlı olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim hoşgeldiniz keyifli paylasimlarda buluşmak üzere her zaman beklerim.

      Sil

Okuduysanız ve yorum bırakırsanız sevinirim :)