Çocuklu Hayat

Çocuklu Hayat

1 Haziran 2017 Perşembe

Ateşböceği Yolu - Kristin HANNAH

Alkol ve uyuşturucu bağımlısı olan Tully'nin annesi daha küçücük bir çocukken onu terk eder. Tully'i büyükannesi büyütür. Annesiz büyüdüğü için bir yanı hep eksik kalmış ve bunun yükünü omuzlarında taşımıştır. Bu eksikliğini güzel bir kız olduğu için girdiği her ortamdaki popülerliğiyle bastırır. Tully azimli, hırslı, inatçı, çalışkan, alımlı ve güzel bir kızdır.

Kate ise, ailesiyle beraber sevginin çokça hissettirildiği sıcacık bir ortamda büyümüştür. Ancak Kate, dışarıda ve okulda içine kapanık, arkadaşlık kurmakta zorlanan bir kızdır. Bu iki zıt karakterin yolları lise birinci sınıfta Tully'nin yaşadığı acı bir olayla birleşir. Ve o gün birbirlerine sonsuza kadar dost olma yemini ederler...

Bu iki dostun lise yıllarındaki çılgınlıklarından sonra üniversite hayatında ideallerine yaklaşmanın verdiği hırs, iş yaşamlarının çalkantılı dünyası ve kariyer yapmanın yanı sıra  Tully'nin hareketli aşk hayatı, aile olmanın önemi, para, şan şöhret mi yoksa sevgi ve aile mi? diye sorguladığımız yaşamın içinden konuların yer aldığı uzun soluklu bir aile romanı... Ana konu belki dostluk üzerine kurulmuş ama çocuk yetiştirmeye, ergenlerle yaşanılan savaşlar, ev hanımları, kariyer yapmış kadınlar daha pek çok konuyu içinde barındırıyor. 

Sanki Tully ve Kate gerçek karakterlerdi. Ve 1 haftalığına benim hayatıma girdiler. Sayfalarını her açtığımda onların dostluklarına, birbirlerine sımsıkı bağlanmalarına, aşklarına, mutluluklarına, üzüntülerine, kavgalarına şahit oldum. Onlar yalnızlığı ve aile olmayı yaşarken bende bir ailem olduğu için ne kadar şanslı olduğumu düşündüm. İlk kez okuduğum bir yazar olan Hannah, samimi ve sıcak bir dostluk hikayesini, sade, akıcı, yalın bir dille aktarmış. 

Tek tek bakıldığında belki size anlamsız belki de tezat iki cümle olarak gelecek fakat bir bütün içinde değerlendirdiğim zaman beğenip altını çizdiğim, kitaptan alıntı bazı cümleler şunlar:

"Bazen iyi bir arkadaş olmak demek hiçbir şey söylememek demektir."

"En iyi arkadaş işte bunun için vardı: Size ayna tutup kalbinizden geçenleri göstermek için."

"Ev hanımı olan anneleri hayatı böyleydi işte: Bitiş çizgisi olmayan bir yarış pistinde koşmak."

"Eğer başarı, ırmakların derinliklerinde yatan altınsa; sevgi, toprağın kilometrelerce altında gömülüydü ve doğal haliyle fark edilemiyordu." 

Kitap boyunca ister istemez aklıma; anne sevgisi, denetimi, disiplini ve ilgisiyle büyüyen çocuk mu? Yoksa daha serbest, özgür, kuralsız büyüyen çocuk mu?  sorusu geldi. Hangisinin doğru olduğunu elbette biliyoruz. Sanki buna canlı canlı tanık oldum. Netice itibariyle bir kez daha doğru yolda olduğum kanısına vardım.

Ateşböceği yolunu'nun devamı niteliğinde ikinci bir kitap daha varmış, "Ateşböceğinin şarkısı." Bilseydim ikisini de arka arkaya alır, okurdum. Neyse araya bir kitap alıp, siparişim gelince ona devam edeceğim. Genel olarak kitabı yazarı beğendim. İçimi ısıtan, bazı özlediğim duyguları yeniden yaşatan okumaya değer bir kitap olarak değerlendirebilir, gönül rahatlığıyla sizlere de tavsiye edebilirim... 
Keyifle okumalar dilerim...

20 yorum:

  1. Ben de okuyup sevmiştim.

    YanıtlaSil
  2. Bunu okumadım ama Ateşböceğinin şarkısı'nı okumuş ve sevmiştim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında o ikinci kitapmış onu sevdiysen bunu da seversin ;)

      Sil
  3. Bu güzel tanıtımın ardından bu kitabı almazsam olmaz dedim.En kısa zamanda okumayı hedefliyorum.Emeğinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  4. Kardeşim okumuştu harika bir kitap. Bana da beklerim

    YanıtlaSil
  5. Bu yazarın hiç kitabını okumamışım ben. Denemek isterim aklımda bulunsun.

    YanıtlaSil
  6. Şu ev hanımı olan anneler için yazılmış sözü ayakta alkışlıyorum...Aynen öyle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ha haa demi çalışan bayanlar içinde geçerli bence biz de eve gidip aynı işleri yapıyoruz işte :))

      Sil
  7. Yazarı hiç okumadım, denemeliyim :))

    YanıtlaSil
  8. Kristin Hannah, Sarah Jio tarzında bir yazar değil mi Ülkü? Hiç okumadım daha önce.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Gamzecim tarzları aşağı yukarı aynı diyebiliriz...
      Sen pek sevmiyorsun o tarzları sanırım..

      Sil
  9. Bana da eski can arkadaşımı hatırlattığı için yeri ayrıdır.
    Yeni bloğumun adresi
    http://nilsgirls.blogspot.com.tr/
    Eski bloğum nasıl olduysa silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel öyle bir arkadaşa sahip olmanız...
      Zaten takipteymişim bakınca anladım :)

      Sil
  10. Bu kitabı tek sevmeyen benim sanırım. Halbuki Kristin Hannah'ı severim. "Mucizeler Yağarken" en sevdiğim kitaplardan biridir mesela ama Ateşböceği Yolu neden bilmiyorum sevemedim. Beni çekmedi. Bilmiyorum. Bende bir tuhaflık var herhalde.

    YanıtlaSil
  11. Bu yazarın bir de kış bahçesi kitabını okuyun lütfen. Savaşın o soguk yüzünü hiç bu kadar iç parçalayıcı bir şekilde anlatan, içime işlemesini sağlayan bi kitap okumamıştım . Artık nerede bir savaş haberi okusam Boğaz'ıma bir yumru oturuyor ve vitamin olsun diye deri kemeri suda kaynatıp çocuklarına içiren kadınlar canlanıyor gözümde

    YanıtlaSil

Okuduysanız ve yorum bırakırsanız sevinirim :)