Çocuklu Hayat

Çocuklu Hayat

19 Ağustos 2016 Cuma

Kedi/Köpek Isırmalarında Yapılması Gerekenler

Çocukken hangimiz yolda gördüğümüz şirin tatlı kedileri köpekleri sevmedik ki. Bunu yapmayan yok denecek kadar azdır belki de. Peki hiç düşündük mü? Ya köpek bizi ısırırsa ya da kedi bizi tırmalarsa diye. Şahsen benim hiç aklıma gelmemiştir. Aslında ne büyük cesaret sokakta gördüğümüz her hayvana dokunmak, onu sevmek... Sokak hayvanları aşısız oldukları için pek çok bakteri, parazit ve virüsü barındırabilirler. 

Hayvan ısırıklarında en önemli ve en tehlikeli olan durum kuduz bulaşma riskidir. Bildiğiniz gibi kuduz virüsü hayvanın tükürüğünde bulunmakta, ve ısırık ile başka bir kişiye geçmektedir. Özellikle hayvanların ansızın beklenmedik ısırmalarında bu risk çok daha fazladır. 

Ev hayvanlarında ise kuduz riski az gibi görünse de, yarasa ya da benzeri vahşi hayvanların bulaştırmış olma olasılığı da unutulmamalıdır. Hayvandan hayvana bulaşan virüs sonra da bizlere bulaşabilir ve biz bunun farkında bile olmayabiliriz. Bu yüzden ısıran hayvan muhakkak bir veteriner tarafından değerlendirilmeli, aşısı yoksa gözlem altında tutulmalıdır. 

Isırılmalara karşı yapılması gereken ilk müdahale şu şekilde olmalıdır: 
* Isırılan bölge bol sabunlu suyla 5 dakika süreyle yıkanarak, temizlenmeli,

* Salyanın yarayla temas etmemesine dikkat edilmeli,

* Kuru ve temiz bir bezle örtülerek, o bölgenin hareket etmemesi sağlanmalı,

* Yara kanamaya devam ediyorsa, temiz bir bez yardımıyla baskı uygulayarak kanın durması sağlanmalı,

* Tıbbi yardım için hemen bir hastaneye başvurulmalı,

* İmmunoglobulin serumu yapılmalı, bağışıklığı güçlendirmek için (Bunu yapmazlarsa mutlaka hatırlatın)

* Tetanoz ve kuduz aşısını yaptırmalı, 

Kuduz hastalığına karşı mutlaka aşı yaptırılmalı, bu durum ihmal edilmemelidir. 2 ile 10 gün arasında kuduz kendini belli ettiği için hastalığın ilerlemesi durumunda ölümle sonuçlanması kaçınılmazdır.

Ebeveynler olarak, çocuklarımıza hayvan sevgisini aşılamanın yanında hayvan ısırma ve tırmalanmarına karşı onları bilgilendirmeli, sokak hayvanlarından uzak durmaları konusunda uyarmalıyız. Çocuklar belki iğneden korktukları için hayvan tarafından ısırıldığını veya tırmalandığını bizden saklayabilir. Bu konuda da onlara ayrıntılı bir şekilde bilgi vermeli ve anne - babadan asla hiç bir konunun saklanmayacağını bir kez daha hatırlatarak, bizlerle her konuyu rahatlıkla paylaşmalarını sağlamalıyız. 

Sevgilerimle, herkese mutlu hafta sonları....





Kaynaklar: 
Veteriner fakültesi 5. sınıf öğrencisi sevgili yiğenim Hüseyin :)
http://www.nkfu.com
http://www.ipuclarim.com
http://www.genelsaglikbilgileri.com

10 yorum:

  1. Bu köpek ısırma haberlerini, kuduz tehlikesini duyduğum zamanlardan beri hiç bir hayvana el süremem.Hayvanları severim ama uzaktan korkarım dokunmaya ya beni ısırırsa diye özellikle köpeklerden.Yazınız çok güzel ve yararlı olmuş çok beğendim bu gibi durumlarda bilinçli olmak gerekiyor şakaya gelmez çünkü teşekkürler :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabiki de tamamiyle hayvanlardan kopmamak gerekiyor. Ama aşılı olmayan hayvanlar hepimiz için hastalık tehdidi oluşturabilir.

      Sil
    2. Merhabalar hoşgeldin,
      Tabiki de tamamiyle hayvanlardan kopmamak gerekiyor. Ama aşılı olmayan hayvanlar hepimiz için hastalık tehdidi oluşturabilir. Beğendiğine sevindim her zaman beklerim :)

      Sil
  2. O anda insanın aklına gelmiyor.Ama daha sakin annelere faydalı bilgiler.Ben hep panikçi bir anneydim.Şimdide panikçi bir hala oldum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba hoşgeldin,
      Panik anne olmak bize kaybettiriyor aslında kendimizi yıprattığımız yanımıza kar kalıyor. Daha sakin günler dilerim :)

      Sil
  3. Çok harika bir yazi olmus. Sabun ile yıkamak kısmı genelde unutuluyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba hoşgeldiniz,
      Çok teşekkür ederim beğenmenize sevindim :)

      Sil
  4. Çok doğru paylaşımda bulunmuşsun canım asıl görev hayvan sahipleri ve belediyelere düşüyor aşılanmaları en doğru hareket olsa da bir çok hayvan aşısız ortada dolaşıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim beğenmenize sevindim :)
      Aynen sahipsiz ve aşısız bir çok hayvan sersefil sokaklarda dolaşıyor onların haline de ayrıca üzülüyorum zaten :(

      Sil
  5. Çok güzel bir paylaşım olmuş Biliyormusun köpekler inanılmaz hissediyorlar korkuyu sevgiyi yaklaşımı eve gelince el yıkama fasılları tabi unutulmuyor. Yakında Lavabo bulursam hemen yıkıyorum...

    YanıtlaSil

Okuduysanız ve yorum bırakırsanız sevinirim :)