Çocuklu Hayat

Çocuklu Hayat

3 Ağustos 2017 Perşembe

Mutluluk Hormonlarına Kulak Verelim Mi?

ruh sağlığı ile ilgili görsel sonucu
Kadınları hormonları yönetiyor evet. Bunda hem fikiriz sanırım. Değişkenlik göstermesinin başında mensturasyon öncesi ve sonrası etkili. Bir gün sebepsiz yere mutluyken diğer gün sebepsiz yere çok agresif bir kişi haline dönüşebilmemiz mümkün. Erkekler de böyle bir durum yok, yani durumları daha stabil bizimki gibi anlık ve günlük değişme özelliğine sahip değil. Hormonlarımız bizi ne kadar da zincirlemiş durumda yahu... Hormon konusunu araştırırken çok güzel bilgilere rastladım. İşinize yarayacağını düşündüğüm için sizlerle de paylaşmak istedim.

Bilim insanları, mutluluğun ve öz değeri bilmenin, sağlıklı ve uzun ömürlü olmanın temeli olduğunu kanıtlamış. Mutluluğun sırrının aslında sağlıklı bir bedene sahip olmaktan geçtiğini kanısına varmışlar. Mutluluk hormonlarını belki daha önce duymuşsunuzdur. Evet işte onların eksikliğinde neler oluyor ve arttırmak için neler yapabiliriz?

Serotonin Hormonu, bizi neşeli, canlı ve zinde hissettirir. Hormon seviyesini yükseltmek için, güneş ışığından faydalanmak, Allah'tan güneşli bir ülkede yaşıyoruz. Kanada'da yaşayan bir tanığımız oradaki insanların çoğunun güneş ışığıyla psikolojik destek aldığını söylemişti. Ne demek istediğini şimdi daha iyi anlıyorum. Şükürler olsun ki bol güneşli bir ülkede yaşıyoruz. Madem ki bu hormonun çaresi güneş, kış aylarında D vitamini takviyesi almak şart gibi görünüyor. Bunun için de en iyisi hastanede D vitamini değerinizi ölçtürüp ona göre destek almak, ezbere iş yapmaktan daha iyidir. 

Bunun yanında yükseltmenin başka bir yolu düzenli spor yapmak, gözümüzün korkacağı bişey yok spordan kasıt 1 saat düzenli yürüyüş :) Hormonu yükseltmenin başka bir şekli de düzenli uykudan geçiyor. Araştırmalara göre bir yetişkin için en sağlıklısının günde 8 saatlik uyku düzeninin olması gerektiği. Ancak bununla da kalmıyor. Uyuduğumuz zaman dilimi melatonin hormonunun yani büyüme ve vücut sağlığının koruyucusu olan bir diğer hormonun en yüksek olduğu 21:00 ile 03:00 saatleri arasında uyuyor olmamız çünkü o saatler arasında uykumuz %200 verimlidir. Evet işte benim bu verime ihtiyacım var :D Triptofan içeren gıdalar da serotonin hormonunu arttırır. Bu gıdaların başında fındık, balık, yumurta, peynir, meyveler ve çikolata geliyor. 

Dopamin Hormonu, keyifli, hayata bağlı ve kendine güvenli hissettirir. Eksikliğinde ise üşengeç, unutkan ve canı sıkkın bir ruh haline bürünürüz. Dopamin seviyesini yükseltmek için, bizi mutlu eden hobilerle uğraşmak, müzik dinlemek, kahve, kabuklu kuruyemiş, yeşil çay, yulaf ezmesi gibi tirozin içeren gıdalar ve bol bol C vitamini tüketmemiz gerekir. 

Oksitosin Hormonu, sayesinde sevgi dolu, şefkatli, cömert ve paylaşımcı bir ruh haline sahip oluruz. Eksikliğinde ise yalnız, sevgisiz, huzursuz hissederiz. Bu hormonun seviyesini yükseltmek için, işe hayal kurmakla başlayabiliriz. Sevdiklerimize sıkıca sarılıp, onları ne kadar sevdiğimizi söyleyerek arttırmak mümkün ;) Evcil hayvan besleyerek ya da kendimize küçük hediyeler vererek (bu bir masaj da olabilir) oksitosin seviyesini arttırabiliriz. 

Endorfin Hormonu, bizi rahat, neşeli ve pozitif hissettirir. Eksikliğinde ise stresli, gergin ve isteksiz oluruz. Seviyesini yükseltmek  için; aşık olmak tavan yaptırıyormuş :)) ama olmayanlar için de çareler var tabi ;) Düzenli egzersiz yapmak, gülmek ve acı biber tüketmek de aynı etkiyi yaratıyormuş. Bir diğer açıdan bakacak olursak aşkı acı biber yemeye benzetmişler yalnız aman dikkat :))

Efenim sonuç olarak doğru bir yaşam tarzı, sağlıklı beslenme ve düzenli bir egzersiz programı ile bu hormonların dengesini sağlayabilir, sağlıklı bir ruh ve bedene sahip olabilirmişiz. İnsan kendi kendisinin doktoru derler ya bu bilimsel açıklamalar da bunu doğrulamış oluyor. 

"Hastalık hissedilir ama sağlık hissedilmez"  
                                                                                             Thomas Fuller

18 yorum:

  1. birde iki çocuklu hayat hormonu var ki off off dünyalara bedel :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi tabi o zaten mutluluk hormonlarının baş düşmanı :D

      Sil
  2. Ne güzel yazmışsınız :)) Ben aslan burcuyum burçlarla ilgilenirmisiniz bilmem kendine yeten bir burç. Altı yıl önce hamileyken gün içinde bir kaç saat kapı telefon çalmayınca ağlıyordum:)) beni kimse düşünmüyor mu diye hormondan başka hiç bir açıklaması olamaz... Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O iş hamilelikte iki kat artıyor. Hormonlar çıldırıyor o zaman :D

      Sil
  3. Nerde hareket orada mutluluk, oturduğumuz yerden salgılanmıyor bu hormanlar gördüğüm kadarıyla :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle Handancım ortak özelliklerinin hareket etmekten geçtiğini görüyoruz ;)

      Sil
  4. Hormanların erkeklere çok etkisi olmadığına sevindim. Yoksa durduk yere acı biber yemek zorunda kalmayalım yani :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Erkekler düz mantık ve hormonsuz hareket ediyorlar...

      Sil
  5. Bu kadar bilgim yoktu hormonlar hakkında :) En çok dopamin yüksektir bende :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunun seratonine dönüşmesini dilerim o halde ♥

      Sil
  6. Bu hormonları dengelemenin daha kolay bir yolu olsa keşke :))

    YanıtlaSil
  7. Melatonin var bi de sakinleştiren.Ona da ihtiyacımız yok değil...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahhh bak onu atlamışmıyım pek sakin bi kişilik olmayınca ben :D

      Sil
  8. Çok sevdim yazıyı :) harika, dopamin hormonu kabuklu kuruyemişteymiş ya, çekirdek (izmire göre çiğdem) çitlemek ondan insana iyi geliyor demek ki.. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çekirdek çitlerken nasıl da stres atıyoruz ama dimi :))

      Sil
  9. Keşke bu kadar düzenli yaşayabilsem. Hormonlarınla aram düzelirdi demek ki ;) Çok güzel bir yazı olmuş. Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmenize sevindim ben teşekkür ederim.
      Sevgiler ♥

      Sil

Okuduysanız ve yorum bırakırsanız sevinirim :)